latinica  ћирилица
15/11/2017 |  15:10 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad i Prnjavor - Zbog navodnog ratnog zločina uhapšena četiri lica (FOTO)

Pripadnici Sipe, postupajući po naredbi Suda BiH, jutros su na području Mrkonjić Grada i Prnjavora uhapsili četiri lica zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području opštine Donji Vakuf tokom 1995. godine.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su pripadnici Sipe uhapsili Branka Čigoju, Željka Todića, Sašu Boškića i Milorada Glamočaka.

Tokom pretresa pet lokacija na području Mrkonjić Grada, kod osumnjičenih, SIPA je pronašla oružje i vojnu opremu. Otkriveni su i privremeno oduzeti dvije automatske puške M70, automatska puška M56, snajperska puška M76, tri puške M48, pištolj M57, pištolj M70, tri ručne bombe, 1.000 komada municije različitog kalibra, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe. Nakon kriminalističke obrade, osimnjičeni će biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

BORS: Tužilaštvo BiH ponovo "zaboravilo" zločine nad Srbima u Mrkonjić Gradu

Hapšenje četvorice pripadnika Vojske Republike Srpske iz Mrkonjić Grada zbog navodnih ratnih zločina u Donjem Vakufu predstavlja posebnu uvredu s obzirom da je upravo u tom gradu pronađena najveća masovna grobnica sa 181 tijelom srpskih žrtava, saopšteno je danas iz Boračke organizacije Republike Srpske.

Iz BORS-a, koji je zajedno sa Boračkom organizacijom Mrkonjić Grada najoštrije osudio ovo hapšenje, navode da se znaju krivci i nalogodavci pomenutog zločina, ali da za to niko još nije odgovarao.

 

"Umjesto da se hapse zločinci koji su od Mrkonjić Grada napravili najveće srpsko stratište u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, hapse se borci koji su taj grad branili", ističu iz BORS-a.

Iz BORS-a poručuju da učestala hapšenja Srba u posljednje vrijeme, kao i podizanja optužnica za navodne ratne zločine, navode na zaključak da Tužilaštvo BiH žuri da do kraja godine uhapsi planirani broj Srba kako bi zadržalo nametnutu sliku o proteklom ratu prema kojoj su svi Srbi zločinci, a svi ostali dobri momci i žrtve.

Izvor: SRNA