latinica  ћирилица
15/11/2017 |  17:09 ⇒ 16/11/2017 | 07:45 | Autor: RTRS

Izjave Izetbegovića uticale na rad bh. institucija - PD PS BiH bez kvoruma (VIDEO)

Izjave Bakira Izetbegovića i te kako su uticale na rad bh. institucija. Zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske zakazani nastavak ranije prekinute, te nova sjednica Predstavničkog doma - odgođene su do daljnjeg.
PD PS BiH - Foto: RTRS
PD PS BiHFoto: RTRS

Na sjednici se nisu pojavili poslanici SNSD-a, koji je još juče tražio odgađanje sjednice zbog antidejtonskih, antiustavnih i ratnohuškačkih izjava Izetbegovića, ali ni Saveza za promjene koji su Kolegijumu najavili da neće prisustvovati sjednici.

Spekulacije o odgađanju zasjedanja Predstavničkog doma potvrđene su odmah na početku, kada je postalo jasno da će 13 stolica poslanika iz Srpske ostati prazno.

"Znači po Poslovniku mi imamo uslove za rad, ali ne i za odlučivanje i donijeli smo odluku u Kolegijumu da sjednicu odgodimo do daljeg", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

Ovo je potvrda da smo bili u pravu što smo tvrdili da je neophodno odgoditi nastavak sjednice, jer zbog izjava Bakira Izetbegovića nema normalnih uslova za njeno održavanje, poručuju iz SNSD-a.

"Bakir Izetbegović svojim postupanjem i svojim izjavama od priznanja Kosova pa do toga da je spreman da ratuje ugrožava interese Republike Srpske i srpskog naroda, pa da kažem ugrožava i interese BiH. Ne možemo ćutati, vrlo opasne poruke dolaze od Bakira Izetbegovića", poručio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

Јedino ispravno rješenje je da se u institucijama Srpske zajedno definišu budući koraci djelovanja u zajedničkim institucijama, ali je vidljivo separatno djelovanje takozvanog Saveza za promjene, kaže Košarac i dodaje da mu je žao što je Ivanić danas zakazao separatni sastanak. To je loše i vidjeli smo u prošle tri godine šta znači takva njihova politika, kaže Košarac kategorički odbijajući spekulacije o politički usaglašenim djelovanjima lidera SDA i SNSD-a. A podgrijavanje atmosfere Mladen Bosić iz SDS-a vidi u Izetbegovićevim izjavama koje imaju ratnohuškački karakter, ali i reagovanjima predsjednika Srpske Milorada Dodika. 

"Mi očekujemo i pozivamo sve da smire strasti, da ne rade to što rade, jer očigledno se radi o jednoj osovini nesreće u BiH, a u ovom trenutku su glavni zamajci te nesreće upravo Bakir Izetbegović i Milorad Dodik sa svojom željom da se prikažu kao nacionalni zaštitnici, a prije toga da dignu atmosferu do usijanja", istakao je  zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić.

I dok Bosić tvrdi da nije riječ o napuštanju institucija, u SDA i dalje se posipaju pepelom - ne vide ništa sporno u izjavama svog lidera.

"Dakle, niti je Bakir Izetbegović niti bilo ko od nas dao bilo kakvu izjavu koja bi mogla da dovede do ovakvog postupka", smatra zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefik DŽaferović.

Neki ne bi da govore o krizi u bh. parlamentu. Drugi su i više nego jasni.

"BiH je ovim današnjim danom ušla u institucionalnu krizu i siguran sam da će ova kriza trajati najdalje godinu dana", tvrdi poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu PS BiH Sadik Ahmetović.

Osim zasjedanja bh. parlamenta, danas je odgođena i sjednica Savjeta ministara, jer su srpski ministri bili u Banjaluci. Trebalo bi da bude održana sljedeće sedmice. A kada će biti zasjedanje parlamenta nije poznato.