latinica  ћирилица
16/11/2017 |  07:49 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Visoki sudski i tužilački savjet o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca

Visoki sudski i tužilački savjet BiH danas će se izjasniti o prijedlogu revidiranih zaključaka u vezi s provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, koje je predsjednik Savjeta Milan Tegeltija iznio na jučerašnjoj sjednici.
VSTS BiH - Foto: RTRS
VSTS BiHFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da je korekcija zaključaka došla na inicijativu Evropske komisije koja traži da zaključci budu prilagođeni standardima EU. Objasnio je da je u revidiranom prijedlogu riječ o objašnjenjima, odnosno pozivanju na zakonske odredbe da bi se izbjegla različita tumačenja.

Predložio je da Savjet usvoji da se od predsjednika sudova i glavnih tužilaca, u skladu sa Zakonom o VSTV BiH, zatraži dostavljanje informacija iz člana 76 i 77 tog Zakona, Kancelariji disciplinskog tužioca, uključujući informacije ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku, te ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo.

Predviđa se i usvojanje zaključka da se od sudova u BiH, koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina, zatraže svi podaci o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podaci vezani za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti, a prema jedinstvenim tačkama koje će sačiniti kabinet Predsjedništva VSTV BiH.

Prema jednom od zaključaka, Savjet utvrđuje prioritetnu potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca radi jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH.

U tom smislu, VSTS zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da do naredne sjednice predloži izmjene i dopune internih akata VSTS-a kao i Zakona o VSTS-u BiH radi punog sprovođenja Misije stručne procjene Evropske komisije o pitanju disicplinskog postupka u pravosuđu BiH.

VSTV BiH bi od Evropske komisije trebao zatražiti održavanje seminara o pitanju mehanizma za vršenje provjera prošlosti nosilaca pravosudnih funkcija,  radi donošenja odgovarajućih zaključaka koji bi poslužili kao osnova za dalje aktivnosti VSTS-a o ovom pitanju.

Izvor: SRNA