latinica  ћирилица
16/11/2017 |  08:40 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Rusija korak dalje od Olimpijskih igara

Savjet osnivača Svjetske antidoping agencije (VADA) odbio je da prizna Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) njen status jer ne radi u skladu sa međunarodnim kodeksom.
Rusija-doping - Foto: Screenshot
Rusija-dopingFoto: Screenshot

Na sjednici Savjeta koja je održana u Selu donesena je odluka koja može da dovede do suspenzije ruske reprezentacije sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u južnokorejskom Pjongčangu. Očekuje se da će to pitanje riješiti Izvršni komitet MOK-a početkom decembra.

Razlog za odluku je bio taj da ruska strana nije ispunila dva kriterijuma: javno priznavanje zaključaka nezavisne komisije VADA na čelu sa Ričardom Maklarenom da je u državi na nivou Ministarstva sporta postojao doping sistem i davanje pristupa uzorcima iz Moskovske antidoping laboratorije radi nastavka istrage.

Ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov saopštio je da je Rusija priznala važnost informacija iz izvještaja Maklarena, ali da dokument sadrži dosta neistina.

- RUSADA ne može sada da preda uzorke VADA jer je u toku istraga Istražnog komiteta Rusije. Čim ona bude završena, svi potrebni uzorci i svi podaci biće predati odgovarajućim organizacijama. RUSADA treba da nastavi sa radom. Kao ministar sporta garantujem da će agencija biti nezavisna i da će raditi u skladu sa međunarodnim standardima - naveo je ministar.

VADA je u novembru 2015. godine optužila Rusiju za brojna kršenja antidoping pravila, što je prekinulo rad Moskovske antidoping laboratorije, i donijela je odluku da je RUSADA neusklađena sa kodeksom VADA. Obnavljanje rada RUSADA (Ruske antidoping agencije) razmotriće Savjet osnivača VADA 16. novembra.

Izvor: Sputnjik