latinica  ћирилица
16/11/2017 |  11:21 | Autor: RTRS

Ildem: NATO poštuje odluku Beograda o vojnoj neutralnosti

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tacan Ildem izjavio je danas u Beogradu da će NATO i dalje biti prisutan na Kosmetu i djelovati u okviru Kfora, te da Alijansa u potpunosti poštuje odluku o vojnoj neutralnosti Srbije.

Ildem je na petoj konferenciji NATO-a rekao da je prije dolaska u Beograd razgovarao sa komandantom Kfora u Prištini koji mu je rekao da su oni spremni da nastave angažman.

"Kfor nije oročen, već je vezan za uslove na terenu", rekao je Ildem, prenose beogradski mediji.

On je pozdravio napredak Srbije na evropskom putu, pogotovo sada kada, kako je rekao, EU i NATO sarađuju češće nego ranije.

Ildem je poručio da svi, pa i Srbija, treba da odlučuju o svom putu i da NATO nikoga ne tjera da se uključi u taj vojni savez.

"To je suverena odluka suverene zemlje. Prema tome, mi u potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije i uz uzajamno poštovanje i razumijevanje mislimo da možemo napredovati i poboljšati naše bliske partnerske odnose", rekao je Ildem.

Prema njegovim riječima, zapadni Balkan je geografski i strateški važan za NATO koji želi da vidi mir i stabilnost u tom dijelu svijeta.

"Stabilnost zapadnog Balkana je nešto što je neodvojivo povezano sa bezbjednošću i stabilnošću Evrope", rekao je Ildem.

Izvor: SRNA