latinica  ћирилица
16/11/2017 |  12:19 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Osmaci: Mještani muku muče sa divljom deponijom (VIDEO)

Više od godinu dana mještani Caparda i Kuline u Osmacima muku muče sa divljom deponijom koja ugrožava izvorište vode za piće. Oko 40 domaćinstava napaja se vodom sa vodovoda koji su prije 40 godina sami napravili. Međutim, sada strahuju da u izvore ne dospiju štetne i zagađujuće materije sa divlje deponije koja se nalazi iznad izvorišta. Prije dva mjeseca poslali su peticiju sa potpisima svih mještana, ali iz opštine, kažu, do danas nisu reagovali.
Divlja deponija u Osmacima - Foto: RTRS
Divlja deponija u OsmacimaFoto: RTRS

Osamdesetogodišnji Boško Bošković iz Caparda gradio je lokalni vodovod sa svojim komšijama prije skoro 40 godina. Kaže da se u posljednjih godinu dana iznad dva izvora odlaže smeće koje bi moglo da zagadi vodu koju piju i djeca područne škole.

- Ljudi bacaju pelene, kosti, vreće, svakakvo smeće - kaže on..

Rajko Bošković kaže da je ovo izgleda postao samo problem ljudi koji koriste ovaj vodovod, a da nadležni o ovom pitanju ništa ne rade, iako je peticija načelniku opštine upućena prije skoro dva mjeseca.

- Postoje načini da se zabrani odlaganje smeća, postoje i sekundarna i regionalna deponija smeća, a i svi korisnici plaćaju odlaganje i odvoz smeća - ističe on.

Ovaj problem naći će se i na narednoj sjednici Skupštine opštine Osmaci, kaže šef Odborničkog kluba SNSD-a Goran Sikimić.

- Obećavam da ćemo na sjednici 23. novembra raspravljati o ovoj divljoj deponiji. Potrebno je da inspektori dođu i pogledaju stanje, te preduzmu potrebne radnje - kaže Sikimić.

Nadležni u opštini svjesni su problema velike divlje deponije koja traje više od 30 godina, kao i da se u posljednje vrijeme pojavila nova deponija koja ugrožava izvorište. Međutim, oni sami nisu u mogućnosti da riješe taj problem.

- Mi smo u par navrata radili privremene, međutim, još uvijek to nismo uspjeli da riješimo. Bilo je i određenih sankcionih mjera komunalne policije i u narednom periodu ćemo pokušati pojačati aktivnosti u cilju rješavanja tog problema - navodi Mile Vukićević, načelnik Odjeljenja za lokalnu upravu, prostorno uređenje i komunalne poslove.

Vukićević je dodao da ovaj problem može biti riješen organizovanjem dežurstava ili postavljanjem video nadzora i naveo da ova opština, koja ima samo 6.000 stanovnika, godišnje odloži više od 700 tona otpada na regionalnu deponiju.