latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:28 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Brnabić: Članstvo u EU strateški cilj Srbije

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je članstvo u EU najvažniji strateški cilj Srbije i navela da to potvrđuje i činjenica da ona kao premijer predvodi delegaciju u Briselu, što nije uobičajeno.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

"Čak 65 odsto trgovine Srbije čini trgovina sa zemljama EU, a od 2000. godine do danas Srbija je od EU i zemalja članica pojedinačno dobila devet milijardi evra bespovratne pomoći", istakla je Brnabićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, prenose beogradski mediji.

Ona je navela da sprovedena fiskalna konsolidacija omogućava Srbiji da se fokusira na druge reforme, prije svega u oblasti vladavine zakona.

Mogerinijeva je rekla da se u okviru nove faze dijaloga Beograda i Prištine vode konsultacije o normalizaciji odnosa, što je i cilj pregovora, ali da je rano govoriti o preciznim rokovima kada će on biti i ostvaren.

Ona je navela da nedavni govor predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Јunkera predstavlja pozitivan signal da su vrata EU otvorena za države Zapadnog Balkana ako se ispune zadati kriterijumi.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han, koji je prisustvovao sastanku Mogerinijeve i Brnabićeve, rekao je da je 2025. godina kao godina pristupanja Srbije EU ambiciozan cilj, ali ostvariv.

"To znači da Srbije sve obaveze treba da završi do 2023. godine", naglasio je on.

Nakon sastanka sa Mogerinijevom, Brnabićeva je predvodila delegaciju Srbije na sjednici Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje.

Izvor: SRNA