latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:46 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Јavne konsultacije sa predstavnicima civilnog društva

U Banjaluci su danas održane javne konsultacije sa predstavnicima civilnog društva o Nacrtu strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2017-2022. godina.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Koordinator za reformu javne uprave Republike Srpske Stojanka Ćulibrk rekla je da će svi današnji komentari i prijedlozi biti razmatrani na nivou radnih grupa iz Srpske i predočeni Vladi koja je nadležna da donese konačnu odluku o odobravanju ovog dokumenta.

"Na nivou institucija BiH za to je nadležan Savjet ministara, dok je Vlada Federacije BiH /FBiH/ na svom upravnom nivou i Vlada Brčko distrikta na svom", rekla je Ćulibrkova novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je poziv za učešće na konsultacijama upućen svim organizacijama civilnog društva, te poslovne i akademske zajednice.

"Broj nismo ograničili, jer želimo da dođe što više učesnika, svjesni značaja javnosti u izradi ovog dokumenta. Nacrt se nalazi i na internet stranici Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, gdje svi koji žele mogu da iznesu svoje komentare", rekla je Ćulibrkova.

Ona je podsjetila da su, usvajanjem operatinog plana 2016. godine, Savjet ministara, te vlade Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta podržale izradu strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH i imenovali predstavnike sa svojih upravnih nivoa za rad u zajedničkoj i pet tematskih institucionalnih radnih grupa za izradu ovog dokumenta.

Prema njenim riječima, tokom izrade dokumenta, članovi su iznosili prijedloge, sugestije, primjedbe i komentare, te o pojedinim rješenjima nije bilo saglasnosti.

"Tako su članovi radne grupe iz Republike Srpske, postupajući u skladu sa operativnim planom i obavezama iz zaključka i rješenja Vlade Srpske, te stavove delegirali Vladi Srpske", pojasnila je Ćulibrkova.

Vlada Srpske, navela je ona, razmotrila ih je i definisala stavove Republike Srpske u smislu da strateški okvir ne obuhvata cijeli javni sektor, niti kantonalni i opštinski nivo, već da fokus bude usmjeren na institucije Savjeta ministra, te institucije vlada Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

"Razlog je to što bi svako proširivanje izvan ovog obuhvata usložilo proces reforme javne uprave u BiH, a time bi i rezultati bili dovedeni u pitanje, odnosno ciljevi, mjere i aktivnosti koje su definisane ovim dokumentom", navela je Ćulibrkova.

Ona je dodala da je stav Vlade Republike Srpske i da strateški okvir definiše samo one ciljeve, mjere i aktivnosti koji su zajednički za ova čitiri upravna nivoa vlasti, a da se sve što predstavlja razliku sistema javnih uprava i specifičnosi tih sistema definiše pojedinačnim provedbenim dokumentima.

"U Republici Srpskoj ti dokumenti bi bili usaglašeni sa svim dokumentima u kojima je vladavina prava, reforma javne uprave i put evropskih integracija prepoznat kao prioritet Vlade Republike Srpske", rekla je Ćulibrkova.

Јavne konsultacije o Nacrtu strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2017-2022. godina organizovali su Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave i koordinatori za reformu javne uprave sa nivoa Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Izvor: SRNA