latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:55 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Vlada Srpske utvrdila Nacrt zakona o registru pedofila

Prihvaćena je i Informacija o statističkim pokazateljima stanja u oblastima prerađivačke industrije i njihovom kretanju za prvih devet mjeseci 2017. godine prema kojem je fizički obim proizvodnje prerađivačke industrije u periodu januar-septembar 2017. godine rastao po stopi od 5,8% u odnosu na isti period 2016. godine.
Sjednica Vlade - Foto: RTRS
Sjednica VladeFoto: RTRS

​Broj zaposlenih radnika, kako je rečeno, u posmatranim oblastima prerađivačke industrije u septembru 2017. godine je iznosio 32.742 i veći je za 6,8% u odnosu na septembar 2016. godine.

Prerađivačka industrija je u prvih devet mjeseci 2017. godine ostvarila izvoz veći za 15,5% u odnosu na isti period 2016. godine, dok je u isto vrijeme uvoz prerađivačke industrije povećan za 11,7%, a pokrivenost uvoza izvozom prerađivačke industrije u prvih devet mjeseci 2017. godine iznosila je 74,3% i veća je za 2,4 procentna poena u odnosu na isti period 2016. godine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju prema kojem dio nastavnih programa za stručno obrazovanje, do 30% utvrđuje nastavničko vijeće na prijedlog stručnih aktiva nastavnika, pri čemu se vodi računa o potrebama tržišta rada jedinice lokalne samouprave. Pravo izbora, koje podrazumijeva da učenici mogu slobodno da izaberu između škole za obavljanje praktične nastave i jednog ili više poslodavaca koji ispunjavaju zahtjeve za obavljanje praktične nastave, uz saglasnost škole.

Utvrđen je Nacrt zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece. Svrha donošenja zakona je zaštita djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja te sprečavanje lica pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo. Registar će se voditi pri Upravi kriminalističke policije MUP - a.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama kojima je rok zastare povećan sa dvije na tri godine u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima. Donesena je Odluka kojom se daje saglasnosti na Pravilnik o uslovima i načinu davanja u zakup vodnog zemljišta. „Šumama Republike Srpske"  je naloženo da se striktno pridržava zaključka o snabdijevanju potrošača drvnim sortimentima.

Ministri su se upoznali i sa Informacijom o inicijativi Grada Banjaluka da bude nosilac organizacije manifestacije ,,Kočićev zbor" i donijela zaključak da je saglasna da Grad Banjaluka bude nosilac organizacije ove manifestacije.