latinica  ћирилица
16/11/2017 |  14:42 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Srpska od sljedeće godine pokrivena kamerama (VIDEO)

Bezbjednosna situacija na području Istočne Hercegovine je zadovoljavajuća ocijenio je u Trebinju ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Najavio je uvođenje video nadzor na saobraćajnicama u Srpskoj koje će doprinijeti ne samo boljoj kontroli saobraćaja, nego i kreatanja kriminogenih lica. Ovaj projekat bi trebalo da bude realizovan do sredine naredne godine.
Lukač u Trebinju - Foto: RTRS
Lukač u TrebinjuFoto: RTRS

Stotinu kamera biće postavljeno širom Republike Srpske, poručuje Lukač, naglašavajući da će sve biti kontrolisano iz centrale MUP-a Republike Srpske. Vrijednost ovog projekta je 12.500 000 maraka. Prve kamere trebalo bi da budu postavljene već u februaru.

"To su sistemi takozvanih pametnih gradova koje većina evropskih i svjetskih gradova već ima i funkcionišu veoma dobro. Svakako da to iziskuje finansijska sredstva, ali postoje htijenja i Vlade i opština i gradova koji su spremni da ulažu u ovaj projekat", rekao je Lukač.

Nezavisno od projakta MUP-a, video-nadzor je u Trebinju najavio i gradonačelnik Luka Petrović poručivši da Grad za ovu svrhu planira da izdvoji 200.000 maraka. Pod ovim nadzorom za prvo vrijeme bili bi Gradski park i važnije raskrsnice.

"Sve ovo će biti uvezano optikom sa policijskom upravom Trebinje i putem satelita sa MUP-om RS gdje ćemo imati apsolutnu kontrolu i drugih stvari, a ne samo javnih površina", rekao je Petrović.

Bilo je riječi i o opasnosti od terorizma. Lukač je naglasio je da MUP Srpske preduzima sve aktivnosti na zaustavljanju onih koji bi kao potencijalni teroristi mogli da se pojave i ugroze bezbjednost stanovnika Srpske. Najvljeno je da bi MUP RS u Trebinju iduće godine mogao proširiti i logističke i kadrovske kapacitete.

"Prije mjesec dana u PU Trebinje stiglo 19 novih policijskih službenika zahvaljujući ministru i diirektoru Policije, a takođe smo se dogovorili i oko tehničke opremljenosti", izjavio je Žarko Laketa, načelnik PU Trebinje.

Ministar Lukač položio je cvijeće na novoizgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a RS u krugu Policijske uprave Trebinje.