latinica  ћирилица
16/11/2017 |  15:38 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Donirana računarska oprema za šest banjalučkih mjesnih zajednica

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, uručili su računarsku opremu banjalučkim mjesnima zajednicama Česma, Paprikovac, Lauš 2, Rosulje, Šargovac i Saračica, koje su učestvovale u projektu "Јačanje mjesnih zajednica u BiH".
Radojičić sa predstavnicima mjesnih zajednica - Foto: RTRS
Radojičić sa predstavnicima mjesnih zajednicaFoto: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je jedan od tih projekata i regulacija potoka Podstranac i Јularac, koji je važan za zaštitu od poplava.

"Radi se i strategija razvoja grada za narednih deset godina, studija uređenja i vodozaštite Vrbasa na gradskom području u dužini do 15 kilometara i niz drugih projekata koje prijateljski dogovaramo sa UNDP-om" rekao je Radojičić.

On je napomenuo da je za mjesnu zajednicu Šargovac planirana izgradnja sportske balon hale, u Rosuljama sanacija mokrih čvorova u zgradi Osnovne škole "Aleksa Šantić", te izgradnja igrališta za djecu u Ulici Koste Krsmanovića na Laušu.

Prema njegovim riječima, u Česmi je planirana dogradnja i opremanje učionice u osnovnoj školi, u Saračici izgradnja trotoara u dužini od oko 500 metara, a u Mjesnoj zajednici Paprikovac sanacija dijela Ulice Davida Štrpca.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Šargovac Rajko Radaković rekao je da se
značaj projekta, između ostalog, ogleda u tome što su uz finansijsku podršku mogli da riješe jedan od prioriteta te mjesne zajednice.

Kako je istakao, rekonstrukcijom balona u Šargovcu omogućiće se da djeca sa tog područja kao i ona koja pohađaju Osnovnu školu "Đura Јakšić" ostanu u svojoj mjesnoj zajednici i bave se sportskim aktivnostima.

Radaković je rekao da će balon moći koristiti i kulturno-umjetničko društvo iz mjesne zajednice.

Predsjednik Mjesne zajednice Rosulje Siniša Mrkobrada kaže da je na zboru građana usaglašeno da se sredstva usmjere na sanaciju mokrih čvorova u školi, kao centralnog mjesta gdje se sva djeca okupljaju.

"Nadam se da ćemo se dugo zadržati u ovom projektu, ali i nekim budućim kojima ćemo od Rosulja napraviti bolje mjesto za život", zaključio je Mrkobrada.

Grad Banjaluka se projektu "Јačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" pridružio u maju ove godine. Riječ je o zajedničkom projektu vlada Švajcarske i Švedske, a UNDP ga u BiH realizuje od 2015. godine.

Cilj projekta je povećanje učešća građana u lokalnoj samoupravi, odgovornosti lokalnih vlasti, poboljšanje infrastrukture i rješavanje ostalih problema mjesnih zajednica.

Izvor: RTRS/Srna