latinica  ћирилица
16/11/2017 |  16:32 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Napredak u kreiranju zakonskog okvira za efikasnu borbu protiv korupcije

Ministarstvo pravde Republike Srpske kao koordinator antikoruptivnih aktivnosti ostvarilo je napredak pri kreiranju zakonskog okvira za efikasnu borbu protiv korupcije, ali je potrebno da dalje razvija i jača kapacitete, konstatovano je na sjednici Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije Srpske.
Sjednica Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije SrpskeFoto: SRNA

Članovi komisije su se na sastanku u Banjaluci upoznali o informaciji Ministarstva pravde Srpske, koja se odnosi na evaluaciju, realizaciju i sprovedene aktivnosti važeće Strategije borbe protiv korupcije u Srpskoj za period od 2013-2017. godina.

"S tim u vezi usvojen je izvještaj o realizaciji obuka javnog sektora za izradu planova integirteta, koje su se kontinuirano sprovodile u Srpskoj", saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

S obzirom da je na izmaku period važeće Strategije za borbu protiv korupcije u Srpskoj, dodaje se u saopštenju, posebna pažnja bila je posvećena raspravi o nacrtu nove strategije za borbu protiv korupcije, koja se odnosi na strateški period od 2018. - 2022. godine, a kojoj se pristupilo na bazi prethodne analize stanja u društvu, prepoznavanja slabosti kao i pojavnih oblika korupcije.

Komisija je ovom prilikom utvrdila rizične oblasti, u kojima bi se trebalo djelovati u narednom strateškom periodu.

Na sjednici je konstatovano da se navedeni strateški dokument može uputiti Vladi Srpske na razmatranje.

Članovi Komisije su se upoznali i sa planom organizacije obilježavanja 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Komisija za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije sastavljena je od predstavnika različitih sfera društva i djeluje kao stalno radno tijelo Vlade Srpske za koordinaciju i evaluaciju sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije sa pripadajućim Akcionim planom.

Izvor: SRNA