latinica  ћирилица
16/11/2017 |  17:17 | Autor: RTRS

Zeman: Dvostruki aršini Unije loša su praksa

Dvostruki aršini EU kada je riječ o ujedinjenju Krima sa Rusijom loša su praksa, izjavio je predsjednik Češke Miloš Zeman.
Miloš Zeman - Foto: AFP
Miloš ZemanFoto: AFP

On je tokom intervjua sa prvim zamjenikom direktora agencije TASS Mihailom Gusmanom podsjetio na slučaj Kosova, kojem su UN garantovale autonomiju, ali da ta garancija nije bila obezbijeđena, dok je, s druge strane, na Krimu održan referendum.

"To su dvostruki aršini i to nije dobro", rekao je Zeman.

Zeman je ranije više puta izjavio kako su UN garantovale autonomiju Kosova kao dijela Јugoslavije, da bi, zatim, međunarodna zajednica dozvolila bombardovanje Srbije.

Prema Zemanovim riječima, činjenica da je on jedini evropski političar koji je javno iznio ovakvo mišljenje ne znači da drugi nemaju slično viđenje situacija, ali da "nemaju hrabrosti da svoje mišljenje javno iskažu".

Češki lider je izjavio da bi Rusija i Ukrajina mogle da se dogovore oko Krima ako bi Moskva platila kompenzaciju i da bi u slučaju da Kijev ne prihvati takav dogovor, mogao početi "evropski rat".

Zeman je dodao da je odluka sovjetskog predsjednika Nikite Hruščova da 1954. godine preda Krim Ukrajini bila greška, prenosi TASS.

Zeman će boraviti u Rusiji od 20. do 24. novembra, a u okviru posjete će se 21. novembra sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dok je sastanak sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim zakazan za 22. novembar.

Izvor: SRNA