latinica  ћирилица
16/11/2017 |  18:00 ⇒ 17/11/2017 | 08:06 | Autor: RTRS

Zasjedao Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije: Izetbegovićeve poruke pokazuju jasne namjere! (VIDEO)

U Beogradu je danas održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a nakon sjednice medijima se obratio Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije. Sjednicu Savjeta sazvao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Predsjedništvo Srbije - Foto: Wikipedia
Predsjedništvo SrbijeFoto: Wikipedia

"Prvi put jedan od najviših zvaničnika susjedne zemlje otvoreno je poručio da želi raspad Srbije", zaključeno je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost koja je održana povodom izjava Bakira Izetbegovića. Srpski zvaničnici poručili su da su dobro razumjeli Izetbegovića, da sada znaju šta mogu da očekuju od Sarajeva i da će se, u skladu s tim i ponašati. Najavljene su mjere, ali se još ne zna kakve.

"Riječi rat, sukobi i priznavanje nezavisnosti tuđe teritorije, ne mogu da se potežu tek tako", izjavio je Aleksandar Vučić, Reakcija Srbije, međutim, neće biti da ne priznaje teritorijalni integritet Bosne I Hercegovine. Kakva će biti reakcija, nije precizirano, ali će se, za početak, sa Sarajevom igrati otvorenih karata.

"Hvala im na svemu što su rekli i obavijestili nas. Sada bar znamo šta je to što oni žele. Ne mislim da će to da sppovedu, jer ne mogu, ali znamo šta je to što nam žele", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija ostaje pri tome da se protivi bilo kakvom nasilju, ali će preduzeti sve što je moguće i sve što je dozvoljeno", rekao je sekretar Savjeta, Nebojša Stefanović.

"Јedino što mogu da otkrijem je da kažem da je naša zemlja jako dobro razumjela poruke i sve ono što je izgovorio Bakir Izetbegović. Veoma smo dobro razumjeli  poruku koju nam je uputio, a ćemo u okviru naših nadležnosti  povlačiti takve poteze kojim ćemo graditi dodatnu bezbjednost i sigurnost za naše građane. Ali, o konkretnim mjerama  ne bih govorio pošto ne bih da otkrivam  ono što će biti taktika i strategija republike Srbije", rekao je Stefanović.

"Srbija hoće da gradi mir i mi ćemo u dogovoru s drugim akterima u regionu pokušati da zajedno nađemo rješnje, jer želimo da ljudi koji žive ovdje, ali i u drugim zemljama regiona, ne osjećaju tenzije od političkih poteza",  poručio je Stefanović, najavljujući da će i u tom smislu biti značajna posjeta Srbiji članova Predsjedništva BiH početkom decembra.

Na potezu da ublaže nastalu krizu je tročlano Predsjedništvo BiH kome gostoprimstvo u Srbiji nije otkazano, kao što je to učinjeno sa posjetom Tomislava Nikolića.

"Predsjedništ6vo BiH je otkazalo posjetu Nikoliću za pet puta manju stvar. To što oni šalju glumce i analitičare da šire laži o meni, čini mi se da ne razumiju da će teško na čelu srbije u budućnosti naći nekoga kao što sam ja koji će više i snažnije da podržava dio njihovih interesa", rekao je Vučić.

Na optužbe da je reagovanje Srbije bilo pretjerano, zaključeno je da je bilo odmjereno, da Srbija ni u jednom momentu nije pomislila na recipročne mjere i da ni u jednom trenutku nakon Izetbegovićevog intervjua nije prekinuta politika podrške suverentitetu BiH.