latinica  ћирилица
16/11/2017 |  18:01 ⇒ 17/11/2017 | 08:43 | Autor: RTRS

Zašto Sud BiH uporno ignoriše dokaze vještačenja u slučaju generala Novaka Đukića? (VIDEO)

Pravni tim za odbranu generala Novaka Đukića prezentovao je rezultate stručnjaka o eksperimentima izvedenim na vojnom poligonu u Nikincima, koji pokazuju da granata ispaljena na Tuzlansku kapiju 25. maja 1995. nije mogla izazvati tragediju u kojoj je poginulo 71 lice, a 150 ranjeno. Tragedija je rezultat terorističkog akta izvedenog eksplozivom postavljenim na pet mjesta i sinhronizovano aktiviranog.
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba)

Rezultat ekspertize internacionalniih istraživača, među kojima su i izraelski ekspeti različita je od ekspertize Tužilaštva BiH jer je na Tuzlanskoj kapiji eksplodirala mnogo veća količina eksploziva od zrna topa 130 milimetara, smatraju artiljerijski stručnjaci.

“Neobjašnjive su razlike između tužilaštva i njegovog vještaka, između broja žrtava koja ukazuje na umješanost velike količine eksploziva i fragmetnacije nasprem minornih šteta na objektima koji pokazuju potpuno suprotno. Minorne količine eksploziva su kao kod ručne bombe. To je nalaz, izraelskih vještaka”, ističe Ilija Branković, ekspert za artiljeriju.

Ovi navodi stručnjaka ne predstavljaju za Sud BiH nove činjenice važne za proces generalu Đukiću. Zašo je problem da sud provjeri ove podatke i vidi da je pravda za nevino ubijene u pronalaženju pravih ubica, pita pravni tim odbrane generala Đukića.

“Kako za jedan sud kvalifikacija djela, umjesto onoga što su oni stavili generalu Đukiću, treba da proiziđe iz terorističkog akta koji je očit. To su sva pitanja koja sud nije htio da razmotri. Da li po nalogu projektanta ovog terorističog akta. A taj projektant mora biti jako moćan da laž pretvori u istinu”, kaže Milorad Ivošević, šef tima odbrane i advokatskog tima. 

Žrtve Tuzlanske kapije su nevino pobijeni i Novak Đukić, smatra tim za odbranu generala koji ističe da im je cilj samo istina o ovom događaju.

“Istina treba dati odgovor da li je Alija Izetbegović u dogovoru sa pojedinim zapadnim formacijaam i bezbjednosim strukturama bio spreman ubijati svoj narod da bi Srbima bilo malo teže", kaže politički analitičar DŽevad Galijašević.

“To je, nažalost, politika Sarajeva i Alije Izetbegovića. Njegova sprega sa zapadim službama po cijenu žrtvovanja naroda. Onako kako je to u razgovoru sa tadašnjim reisom Mustafom Cerićem dogovorio. Kaže Cerić na njihovom dogovoru: Evo svaki dan nas gine  tri, četiri ili pet i niko to ne vidi, nikome to nije bitno, ali kad bi nas ginulo 50 ili 100 svijet bi znao i odlučili su da pomognu! Odlučili su da gine 50 ili 100 da bi se stvorila i potvrdila ova slika rata i zato im treba ova osuda Đukića da se ova knjiga prevara, terorističkih akcija i ubijanja zatvori zauvijek. I da kažu imamo krivca - završena priča”, ističe Galijašević.

Generalu Đukiću sudi se pred Višim sudom u Beogradu. Njegov branilac Milorad Konstantinović kaže da je tražio od Suda BiH kompletnu dokumentaciju, a oni su dostavili samo 10 odsto spisa. Odmah su počeli politički pritisci glavnog tužioca Haškog Tribunala Serža Bramerca na vlast Srbije da se umiješa u rad suda.

“Bramerc je dolazio i vršio pritisak. Mi se na jedvite jade borimo protiv tog pritiska. Naša zemlja nije ni Amerika ni Rusija. Samo nam istina i materijalni dokazi mogu pomoći”, kaže advokat Konstatinović.

On dodaje da odbrana generala Đukića raspolaže neoborivim egzaktnim činjenicama i da je istin jedini put da pobijedi. Ako je imao nefer suđenje pred sarajevskim sudom, ne želimo da takvo suđenje ima u Beogradu, zaključuje Konstantinović.