latinica  ћирилица
16/11/2017 |  18:33 | Autor: RTRS

Kadirov: One koji regrutuju treba kazniti oštrije nego teroriste

Oni koji regrutuju teroriste trebalo bi da se suoče sa oštrijim kaznama od terorista, izjavio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.
Ramzan Kadirov (foto: tass.ru) -
Ramzan Kadirov (foto: tass.ru)

On je rekao da bi oni koji regrutuju teroriste trebalo da budu kažnjeni više od onih koji aktiviraju eksplozive, drže taoce i sprovode postupke sabotaže.

Kadirov je napomenuo da je svjestan toga da će mnogi da se začude kako je moguće da oni koji regrutuju budu strože kažnjeni i kako je moguće porediti ga sa teroristom.

"Oni koji su regrutovani i koje su poslali da ubiju desetine ili stotine ljudi nikada ne bi učinili tako nešto da im ta čudovišta nisu isprala mozak i podstakla ih na zločine", rekao je Kadirov.

Kadirov je dodao da podržava i izricanje smrtne kazne onima koji regrutuju teroriste, prenosi TASS.

"Regruter je taj koji treba da bude osuđen na streljanje, jer on, za razliku od bombaša samoubice, želi da živi i ne bira da umre", naglasio je čečenski lider.

Na sjednici ruske Dume danas je predstavljen prijedlog zakona o pooštravanju kazni za regrutere terorista, po kojem oni mogu biti osuđeni na doživotnu robiju. Prema prijedlogu zakona, regruteri mogu da budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od osam do 20 godina, kao i novčanom kaznom u iznosu između 5.000 i 11.700 američkih dolara.

Trenutni zakon regruterima predviđa kaznu zatvora do deset godina.

Izvor: SRNA