latinica  ћирилица
17/11/2017 |  07:51 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Darko Mladić za RTRS: Otac neće preživjeti ako ne dođe na liječenje u Srbiju (VIDEO)

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od Haškog tribunala da joj odobri uvid u povjerljivi medicinski materijal i izdvojeno ljekarsko mišljenje o njegovom zdravstvenom stanju. U podnesku odbrana navodi da joj je, umjesto originalne dokumentacije, bilo obećano da će dobiti na uvid redigovanu verziju, ali da se to, do juče, nije desilo. Haško Tužilaštvo je saopštilo da u zahtjevu odbrane nije pronašlo ništa što bi opravdalo ponovno razmatranje odluke o odbijanju zahtjeva za posjetu srpskih ljekara generalu Ratku Mladiću.
Darko Mladić u Pečatu - Foto: RTRS
Darko Mladić u PečatuFoto: RTRS

Kao u procesu Franca Kafke. Haški sud proglašava se ne nadležnim, a istovremeno odbija zahtjev odbrane generala Ratka Mladića da ga posjete srpski ljekari. Zaključili su da to nije dobro za njegovo zdravlje. I pored haških opstrukcija i zabrane, odbrana ne odustaje od borbe da liječenje generalu Mladiću bude nastavljeno u Beogradu.

- Ako ga ne izvučemo na liječenje u Srbiju- on neće dugo. Toliko je loše stanje. Ono čega se mi plašimo je da je nekome u interesu da se izrekne kakva-takva presuda koja će biti politička i upotrebljena, a onda da ga puste da umre - kaže generalov sin Darko Mladić u razgovoru za našu emisiju Pečat.

Ne dozvoli li Hag, nakon prvostepene presude, generalu liječenje u Srbiji, onda, kaže njegov sin, neko svjesno želi da izbjegne žalbeni postupak i reviziju presude. Zbog cjelokupne atmosfere i demonizacije koja se vodi protiv generala i srpskog naroda, Darko Mladić sa zebnjom iščekuje 22. novembar.

- Јa samo u ovom trenutku mogu da izrazim zebnju, jer je puno tih parametara koji pokazuju da ona nema pravično suđenje - ističe on. 

Tokom petogodišnjeg sudskog procesa odbrana je dostavila nekoliko stotina stranica raznih dokaza, saslušani su brojni svjedoci koji su značajno mogli da promijene tok suđenja. Da li će sudije biti dovoljno hrabre da prihvate dokaze? Šta god da odluče- dokazi ostaju za sva vremena i na njih politika nema uticaj.