latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:48 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Ministarstvo prosvjete čeka presudu u slučaju "Konjević Polje" (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malašević najavio je žalbu na presudu Osnovnog suda u Srebrenici kojom se bošnjačkoj djeci u Konjević Polju omogućava pravo obrazovanja na kako je navedeno "bosanskom" jeziku.
Škola u Konjević polju - Foto: RTRS
Škola u Konjević poljuFoto: RTRS

U izjavi za našu televiziju ponovio je da Ustav Srpske poznaje samo jezik bošnjačkog naroda. Roditelji bošnjačke djece poručili su iz Sarajeva da će djecu vratiti u školske klupe tek kada se, kako kažu, bosanski jezik uvede u OŠ "Petar Kočić".

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Srebrenici, uvažen je zahtjev roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja da su bili diskriminisani na etničkoj i jezičkoj osnovi. Zbog toga 120 djece već duže vrijeme, mimo obrazovnog sistema Srpske, pohađa nastavu u tzv. Edukativnom centru u Novoj Kasabi po nastavnu planu sarajevskog kantona.

- Ako se ispune uslovi ako to bude "bosanski jezik", da bude predavanje na tom jeziku i mi evo danas ćemo vratiti djecu ako se ispune ti uslovi jer moj život je u Republici Srpskoj, kaže Senad Muminović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja

Tužba protiv OŠ "Petar Kočić" iz Bratunca kojoj pripada područno odjeljenje u Konjević Polju, pokrenuta je prije četiri godine. Iako nije konačna, advokati roditelja uvjereni su da presuda Suda u Srebrenici trasira put za uvođenje tzv. "bosanskog" jezika ne samo u školi u Konjević Polju, već i cijeloj Srpskoj.

- Obrazovanje na maternjem jeziku podrazumjeva da djeca i njihovi roditelji kao njihovi zakonski zastupnici imaju pravo da se njihova djeca služe udžbenicima na maternjem jeziku, da određena predavanja budu na maternjem jeziku i da se ravnopravno koristi latinično i ćirilično pismo, ističe Nedim Ademović, advokat roditelja iz Konjević Polja .


Iz resornog ministarstva Srpske kratko su poručili da nemaju komentar jer nisu dobili presudu Osnovnog suda u Srebrenici. Ni ministar Dane Malešević nije bio pričljiviji, samo je ponovio svoj stav i podsjetio šta piše u Ustavu Srpske.

- Možete reći da ste kontaktirali ministra i ministar ostaje pri onome što je do sada izjavljivao i poziva se na Ustav. Što se mene tiče mogu da kažem da u Ustavu piše jezik bošnjačkog naroda iz toga proizilazi bošnjački nikako bosanski jezik. Presudu nisam dobio i ne znam o čemu se radi, poručuje Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tužena strana, odnosno, OŠ "Petar Kočić" iz Bratunca, prema presudi, dužna je da nadoknadi troškove spora u visini od skoro 3800 maraka. Iz ove škole, danas se niko nije oglašavao.