latinica  ћирилица
18/11/2017 |  13:48 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Јapanske prepelice u Semberiji (VIDEO)

Јapanske prepelice našle su svoje stanište u Semberiji.
Јapanske prepelice - Foto: RTRS
Јapanske prepeliceFoto: RTRS

Milan Mikić iz Velike Obarske kod Bijeljine uzgaja ove ptice skoro dvije decenije. Prepeličija jaja su najtraženija u ovo doba godine.

Milan ih plasira na tržište širom BiH, a planira i da ih izvozi.

Milan Mikić po struci je turizmolog. Iako nikada nije bio u Јapanu, japanske prepelice su sticajem okolnosti postale sastavni dio njegovog života.

Počeo je prije 17 godina sa pedesetak ptica.

Napravio je kaveze i postepeno uz pomoć ostalih članova porodice te podršku resornog ministarstva udesetorostručio proizvodnju. Do sada je proizveo preko devet miliona jaja, a proizvodi i matična jata.

Prepelicama su se nekada gostili samo egipatski faraoni i carevi,a jaja i meso japanske prepelice danas su dostupne svima.

Јedna ptica košta jednu marku. Prepeličije meso Mikići koriste svakodnevno u ishrani, a jaja distribuiraju po marketima širom BiH.

Za uspješnu proizvodnju mora se voditi računa o temperaturi na farmi koja ne smije pasti ispod 20 stepeni, jer u suprotnom prepelice prestanu nositi jaja, a neophodna je i zdrava ishrana u kojoj mora da bude 22 proteina te 2 800 kalorija.

Prepeličije jaje sadrži svega 15,8 kalorija, ali ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više raznih vitamina u odnosu na kokošije jaje.

Na farmi Mikić dnevno se proizvede 2.500 jaja, koja bi nakon BiH tržišta mogla naći svoj put i u EU.

Ova vrijedna porodica, radi na poboljšanju kvaliteta, osavremenjavanju proizvodnje, a planiraju da plasiraju i prepeličije meso koje je sve traženije na tržištu.

Na selu, kažu, ima ''hljeba'' za one koji hoće da rade.

Uporedo sa prepeličijim jajima proizvode i jabukovo sirće od autohtonih sorti. Priroda nam je, ističu, dala sve što je potrebno za naše zdravlje, samo to trebamo prepoznati i iskoristiti.