latinica  ћирилица
18/11/2017 |  15:42 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Proizvodnja krompira u Lijevče polju, pokriveni samo troškovi (VIDEO)

Proizvođači krompira u Lijevče polju koji su obezbijdili adekvatno navodnjavanje ove godine, u ekstremnim uslovima proizvodnje, jedva su uspjeli da stignu do pozitivne nule. Viša cijena pri otkupu, zbog smanjene ponude, samo je djelimično uspjela da pokrije proizvodne troškove. Izvoz u zemlje Evropske unije u koji su povrtari polagali velike nade, većim dijelom je izostao.
Krompir - Foto: RTRS
KrompirFoto: RTRS


Povrtari, proizvođači krompira u Lijevče polju, poslije jesenjih radova na njivi kažu da su ipak dobro prošli. Zbog smanjene ponude viša cijena je kompenzovala samo djelimično proizvodne troškove.

Proizvođači krompira velike nade su polagali u mogućnost izvoza krompira u zemlje Evropske unije koji je poslije mnogo kontrola odobren u neograničenim količinama. Iako spremni da udovolje svim strogim zahtjevima, izvezene količine su simbolične.

Proljetos je u opštinama Laktaši, Gradiška i Srbac krompirom zasijano oko 900 hektara. Uz prosječan prinos od 30 tona po hektaru proizvođači koji uspiu plasirati cjelokupnu proizvodnju uz trenutne cijene jedva će pokriti proizvodne troškove.