latinica  ћирилица
19/11/2017 |  10:18 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Kecmanović: Izetbegovićeva izjava "pucanje u vlastitu nogu"

Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović ocijenio je da izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova predstavlja "pucanje u vlastitu nogu", jer secesija Kosova od Srbije daje legitimitet Srpskoj da sa mnogo više prava ode iz BiH.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

Kecmanović je naveo da BiH to ne može da učini bez saglasnosti Republike Srpske i njenog predstavnika u Predsjedništvu BiH, sa čim je Izetbegović dobro upoznat, a motiv za njegovu izjavu bio je da se dodvori prekookeanskim mentorima koji "stoje" iza unitarne BiH i nezavisnog Kosova.

"Kontradikcija da Kosovo može da ode iz Srbije, a Srpska ne može iz BiH, posle Katalonije se zaoštrava. Međunarodna zajednica kosovskim presedanom `skače sebi u usta`, jer je prošlo vrijeme kada je jedna supersila mogla da ignoriše međunarodno pravo, zdrav razum i dostojanstvo manjih i slabijih", rekao je Kecmanović za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, sada se pitaju i Rusija i Kina, a ne samo SAD i EU, a Bakir još živi u nadi da će Klintonovi i njihovi nasljednici, poput visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i Hojt Јia, napraviti BiH po bošnjačkoj mjeri.

Kecmanović je ocijenio da u Izetbegovićevom razmišljanju postoji stalna kontradikcija, te da su neozbiljne njegove prijetnje ratom Srpskoj, kojoj prijeti ratom kao da je riječ o nekoj inostranoj državi, a istovremeno hoće da bude integralni dio BiH.

On je ukazao i da Izetbegoviću ne odgovaraju dobri odnosi sa Beogradom, jer onda nema više narativa o agresiji i genocidu Srbije, te da je bošnjačka politička strategija 25 godina zasnovana na nevinoj žrtvi i masovnom stradanju, na zahtjevu da im se svi stalno izvinjavaju i izlaze u susret, a da je dežurni krivac Srbija.

Kecmanović smatra da "zasipanjem Sarajeva inicijativama dobre volje" predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dovodi Izetbegovića u nezgodnu situaciju, jer nije zgodno ni da stalno odbija, zato što se pred Briselom kompromituje kao političar koji neće stabilnost i bezbjednost u regionu.

Na pitanje da li je BiH sa Izetbegovićem u Predsjedništvu neprijatelj Srbiji, Kecmanović je odgovorio da je problem dublji od Izetbegovića, te da postoji svojevrsna fiksacija Bošnjaka na Beograd kao na centar srpstva, odakle se diriguje Srbima u Srpskoj.

"Čak i ozbiljni bošnjački intelektualci veruju da su svi njihovi lideri ubijeni u Beogradu. Niko ne pominje da muslimani nikada od verske grupe ne bi postali nacija da nije bilo Srba i Beograda", naglasio je Kecmanović.

Komentarišući političke odluke institucija Srpske povodom ratnohuškačkih poruka iz Sarajeva, Kecmanović je podsjetio na prve postdejtonske godine kada su bošnjački politički establišment i sarajevski mediji krenuli u neprijateljsku ofanzivu na Srpsku i Srbe.

On je napomenuo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio prvi političar koji je počeo žestoko da uzvraća i komšijama i strancima, te je na taj način narodu vratio dostojanstvo i samopouzdanje.

"Dodik je taj međunarodni personal naučio da ne mora da sprovodi njihove naloge i da ne mogu da se ponašaju kao kolonijalni oficiri, dok je u isto vrijeme u Sarajevu gradonačelnik izlazio sa sjednice da bi se javio šoferu američke Ambasade, jer su Bošnjaci umislili da u Vašingtonu svi samo brinu o tome kako da naprave unitarnu i centralizovanu BiH", naveo je Kecmanović.

On je dodao da EU nije po volji Bošnjacima, jer njemačke službe i mediji sve češće diskretno upozoravaju na vehabijska legla u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li će doći do razlaza Republike Srpske i BiH, Kecmanović je rekao da se domaći i strani eksperti, kao i pojedini bošnjački lobisti slažu da je Bosna neuspjela, nestabilna, propala država, frustrirajući promašaj međunarodne zajednice, te da je logičnije pitanje "da li je realno da ostanu zajedno".

Izvor: Srna