latinica  ћирилица
19/11/2017 |  10:20 | Autor: RTRS

Blagojević: Sporazum izmijenjen na štetu Srpske

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević rekao je Srni da je Dejtonski sporazum tokom 22 godine od potpisivanja izmijenjen na štetu Republike Srpske, koja je u velikoj mjeri razvlašćena od brojnih svojih ustavnih nadležnosti.
Milan Blagojević - Foto: RTRS
Milan BlagojevićFoto: RTRS

Blagojević je u tom smislu ocijenio da je sve to učinjeno kombinacijom protivustavne vladavine svih visokih predstavnika i nebrigom i neznanjem političkih i inih drugih aktera pozvanih da brane ustavnu poziciju Srpske.

On je dodao da su Dejtonski sporazum, a posebno Aneks četiri, koji je donio Ustav BiH, izmijenjeni na štetu Srpske koja se, pogrešnim vođenjem onih koji su je "vodili", lišila svojih nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja.

Blagojević je napomenuo da je ova materija prema "slovu" Ustava BiH, koje je i danas ostalo takvo, ustavna nadležnost Srpske, što je, kada se pogleda tekst Ustava BiH, slučaj i sa Vojskom Republike Srpske.

"Međutim, Srpska je pristala za vrijeme vlade Mladena Ivanića da se na nivo BiH prenese sve što se tiče politike indirektnog oporezivanja i poreza na dodatu vrijednost", podsjetio je Blagojević.

On je istakao da pomenuti porez predstavlja najvažniju stavku u prihodovnoj strani budžeta, a Srpska je na navedeni način pristala da se o tome odlučuje u Sarajevu, umjesto u Banjaluci.

"Drugi, jednako važan gubitak je ukidanje Vojske Republike Srpske i prenošenje svih poslova odbrane na nivo BiH, što je učinjeno u vrijeme kada je Dragan Čavić bio predsjednik Srpske, a koalicija SDS-PDP imala većinu u Narodnoj skupštini. No, ne smije se zaboraviti da je i SNSD Milorada Dodika glasao za to, tako da i on snosi svoj dio odgovornosti", smatra Blagojević.

On je istakao da su svi politički akteri pristali na Amandman jedan na Ustav BiH, kojim su prihvatili protivpravnu odluku američkog advokata Robertsa Ovena o Brčko distriktu, kojom je narušen teritorijalni integritet i ustavnopravni kapacitet Srpske na tom dijelu njene teritorije.

"Isto stvari stoje i kada je riječ o sistemu javnih nabavki, Zakonu o državnoj pomoći... Ovo su bili primjeri kako je Srpska, saglasnošću onih koji su je 'vodili', pristajala da bude razvlašćena od svojih ustavnih nadležnosti. Tome se trebaju dodati i brojni drugi slučajevi nasilja visokog predstavnika, ali su i svi ti akti kasnije prihvatani od predstavnika Srpske, tako da se sadašnja vlast i opozicija u Srpskoj ne mogu osloboditi ni od tog vida svoje odgovornosti", rekao je Blagojević.

On je naglasio da Srpska u što skorijoj budućnosti treba i mora da u svoj Ustav unese odredbu kojom bi bilo propisano da Republika normama krivičnog zakona /propisivanjem krivičnih djela/ štiti svoj identitet /naziv/ i svoje ustavne nadležnosti od neustavnog prenošenja i preuzimanja.

Blagojević je naveo da bi odmah zatim na tom planu trebalo usvojiti dopune Krivičnog zakonika Srpske.

"Takođe, u Ustav bi trebalo unijeti odredbu da ako se pravnim aktima ili bilo kakvim drugim aktivnostima Srpska ugrožava u mjeri koja dovodi u pitanje njen identitet i postojanje, Republika zadržava pravo na istupanje iz BiH, o čemu se odluka donosi na referendumu građana Srpske", naglasio je Blagojević.

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Јelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Izvor: Srna