latinica  ћирилица
19/11/2017 |  17:59 ⇒ 20/11/2017 | 09:39 | Autor: RTRS

Stranački lideri: Formirati komisiju koja će raditi na sporazumu vlasti i opozicije! (VIDEO)

U narednih nekoliko dana biće formirano zajedničko tijelo predstavnika vladajućih i opozicionih partija u Republici Srpskoj, koje bi trebalo da postigne sporazum o normalizaciji političkih odnosa i rada Narodne skupštine Republike Srpske. Rezultat je to sastanka, koji je organizovao predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, sa predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju i Saveza za promjene.
Sastanak - Foto: SRNA
SastanakFoto: SRNA

Lideri vladajućih i opozicionih stranaka, nakon dužeg vremena, za istim stolom, sa namjerom da smanje tenzije u političkom životu. Uprkos različitim stavovima, cilj je stvaranje uslova za normalno funkcionisanje svih institucija u Republici Srpskoj. Oni bi trebalo da budu ozvaničeni u zajedničkom sporazumu, kojeg će sastaviti predstavnici jedne i druge strane.

"Komisija bi trebalo da bude formirana u toku ove nedjelje. U naredna dva-tri dana, nadam se da će doći imena. Јa sam preuzeo obavezu da prvi sastanak zajednički održim i da ova komisija što prije počne sa radom", izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Iz opozicije su na sastanak došli sa već pripremljenom listom zahtjeva. Između ostalog, traže da se u sporazumu nađu Zakoni o ispitivanju porijekla imovine, sprečavanju sukoba interesa, novi zakoni o RTRS-u i novinskoj agenciji SRNA uz uvođenje privremenog aranžamana i monitoringa u ove medije do njihovog donošenja, te prekidanje neprimjerene i uvredljive međusobne komunikacije, uz osnivanje Etičkog komiteta koji bi to obezbijedio. 
Iz SNSD-a, odmah su poručili da su neki od zahtjeva, poput onih o RTRS-u, neprihvatljivi, ali i da ne vide problem u funkcionisanju parlamenta, uprkos brojnim pokušajima opstrukcije. Ipak, na razgovore su, kažu spremni.

"Dobro je da se desio ovaj sastanak, mada je nama to najmanje trebalo. Mislim da SNSD nije generisao nikakve probleme u radu Narodne skupštine i da smo bili u funkciji očuvanja digniteta institucija koja je najvažnija za nas. Neki drugi to nisu radili. Ali, iz naše odgovornosti prema ukupnoj javnosti, prihvatili smo da razgovaramo na ovu temu", rekao je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik.

Opozicija, ipak, nije željela konkretno da odgovori koji je minimum zahtjeva, ispod kojeg neće pristati na dogovor.

"Ono što smo svakako apostrofirali, jesu tri zakona koja su svakako potrebna Republici Srpskoj i smatram da postoji potreba da se napravi jedna koordinacija u kojoj će se izbjeći govor mržnje", naveo je predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica.

"Vidjećemo narednih dana kako će to sve izgledati. Sastanak bez bilo kakvih emocija, dovoljno hladan, ali i dovoljno ozbiljan, bar sa naše strane, da nađemo izlaz iz ove situacije u kojoj se našao Parlament", rekao je predsjednik PDP-a, Branislav Borenović.

Dodik je poručio i da bi, jedna od tema razgovora, mogao da bude zajednički nastup u vraćanju na izvorni Dejton i vraćanje oduzetih nadležnosti. Lideri DNS-a i Socijalističke partije, Marko Pavić i Petar Đokić, nakon sastanka, nisu se oglašavali. Sporazum, ako ga bude, trebalo bi da bude potpisan do naredne sjednice Narodne skupštine.