latinica  ћирилица
19/11/2017 |  18:39 ⇒ 20/11/2017 | 08:22 | Autor: RTRS

Predsjedništvo SNSD-a o budžetu i ekonomskim reformama za narednu godinu (VIDEO)

Zasjedalo je i Predsjedništvo SNSD-a, i to o prednacrtima budžeta i ekonomskih reformi. Usvojeno je više od 30 zaključaka. Među njima i oni da ekonomska politika u narednoj godini mora biti razvojna, a budžet stabilizirajući i potpuno likvidan.
Sjednica Predsjedništva SNSD-a - Foto: RTRS
Sjednica Predsjedništva SNSD-aFoto: RTRS

 Ekonomski razvoj Republike Srpske u ovoj godini bio je opterećen regionalnim i globalnim kretanjima u ekonomiji – jedan je od zaključaka Predsjedništva SNSD-a. Predsjednik ove partije, Milorad Dodik, kaže da su zato mjere Vlade Srpske usmjerene na povećanje BDP-a, koji bi u ovoj godini trebalo da raste za tri odsto. U SNSD-u vjeruju da je opozicija u Srpskoj imala za cilj blokadu razvoja zbog čega su brojna sredstva blokirana u bh institucijama.

"Institucije BiH nisu bile u funkciji podrške ekonomskog razvoja Republike Srpske. Preko 748 miliona KM u ovom trenutku je blokirano u institucijama BiH za projekte razvoja u Srpskoj. To su projekti MMF, Svjetske banke, EBRD-a i utvrdili smo da samo zato što nisu usvojene akcize na početku godine, Republika Srpska je izgubila direktnih sredstava u visini od 90 miliona KM", rekao je predsjednik SNSD, Milorad Dodik.

 I u takvim okolnostima, naglasio je Dodik, Srpska je osigurala veće prihode za 94 miliona maraka u svom budžetu. Obezbijeđen je i suficit u budžetu za ovu godinu od 127 miliona , a preko 400 miliona maraka uloženo je u projekte poljoprivrede. Dodik najavljuje i nastavak projekata u oblasti zdravstva, kao i ugovaranje radova na projektima "Gornji horizonti", TE "Gacko", HE "Buk bijela", a mreža auto-puteva ostaje prioritetni investicioni poduhvat.

"Naše investicije u idućoj godini treba da determinišu ukupne ekonomske aktivnosti. Nastavlja da se da ugovaranjem izgradnje auto-puteva na pravcu Doboj-Modriča-Brčko-Bijeljina do granice sa Srbijom, Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, pravac od Vardišta-Višegrad-Rogatica-Sokolac-Pale-Istočno Sarajevo i put koji smo i ranije planirali Banjaluka-Kupres", rekao je Dodik.

 U investicione projekte Dodik ubraja i specijalne ekonomske zone sa kineskim partnerima, a za narednu godinu najavio je podsticajni projekat demografskog razvoja. Јedan od zaključaka sa današnje sjednice Predsjedništva SNSD-a je i taj da Republika Srpske budžetom i ekonomskom politikom ostaje na evropskom putu.