latinica  ћирилица
20/11/2017 |  18:15 ⇒ 22/11/2017 | 07:56 | Autor: RTRS

Dodik: U sporazumu mnogo nekorektnosti (VIDEO)

U sporazumu koji je na sastanku političkih lidera i predsjednika Narodne skupštine ponudila opozicija, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vidi mnogo nekorektnih i neprihvatljivih stvari, poput napada na parlament. Dodik je poručio da Narodna skupština funkcioniše, da se poštuju procedure, donose zakoni i da nikakvih problema nema.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Priča o poštovanju Ustava i zakona za predsjednika Srpske nekorektna je, i postavlja pitanje šta je tu nezakonito i neustavno urađeno. Dodik je dodao da je nemoguć prijedlog opozicije da se izbaci policija iz obezbjeđenja Skupštine. Naveo je i da vladajuće stranke imaju pitanja koja bi postavile na dnevni red, kao što je rad u zajedničkim institucijama.

- Kako je moguće da njihovi predstavnici blokiraju u institucijama BiH 748 miliona KM raznih sredstava koja su trebalo da dođu u Republiku Srpsku? Mi znamo da to namjerno rade, zato što su htjeli da dovedu Republiku Srpsku u potpuno beznadežno finansijsko stanje, u čemu nisu uspjeli - istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio na milione blokiranih sredstava MMF-a, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i Evropske investicione banke.

Kada je riječ o Radio-televiziji Republike Srpske, Dodik kaže da se po tom pitanju ništa neće desiti, a da opozicija izborne uslove treba da traži kod Centralne izborne komisije.

- Mi i dalje mislimo da je na sceni opšti napad na institucije Srpske. Malo su umanjili pritiske na predsjednika Republike i Vlade, sad su navalili na Narodnu skupštinu i RTRS. Napadaju ključne institucije u Srpskoj i to ne može biti dio dogovora - kategoričan je predsjednik Srpske.

Dodik je dodao da bi dobar prijedlog mogao biti da se formira savjet Republike, koji bi razmatrao sva važna pitanja, pogotovo ona na nivou BiH, ali da ne bi mogao biti savjetodavnog već obavezujućeg karaktera. Sporazum sa opozicijom, kaže Dodik, neće biti završen do naredne sjednice Skupštine jer će se na svim stvarima raditi temeljno i sveobuhvatno.