latinica  ћирилица
21/11/2017 |  18:04 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Ruson: Francuska obnovila interesovanje za region

Francuski ambasador u BiH Gijom Ruson izjavio je danas da je obnovljeno interesovanje Francuske za region i da je jasna evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana.
Ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson (Foto: FENA) -
Ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson (Foto: FENA)

Tokom susreta sa zamjenikom ministra inostranih poslova BiH Јosipom Brkićem u Sarajevu, Ruson je istakao da brzina ulaska u EU zavisi od dinamike ispunjavanja uslova svake zemlje regiona.

Ruson i Brkić razgovarali su o bilateralnim odnosima, aktuelnoj političkoj situaciji, regionalnoj saradnji, putu BiH ka EU, te jačanju i intenziviranju saradnje sa NATO savezom, saopšteno je iz Ministarstva inostranih polova BiH.

Brkić je ukazao na značaj sastanaka i političkih konsultacija sa kolegama iz zemalja regiona, napomenuvši da su dobrosusjedski odnosi prioritet mandata sadašnjeg Savjeta ministara.

Sagovornici su istakli da postoji visok nivo bilateralne saradnje sa zemljama regiona, kao i zajednički nastupi u regionalnim procesima, kao što je berlinski proces.

Brkić je upoznao Rusona sa očekivanjima BiH da će tokom predsjedavanja Bugarske Savjetom EU dobiti kandidatski status za članstvo u Uniju.

Kada je riječ o NATO integracijama, Brkić je izrazio očekivanje da će BiH u decebru na ministarskom sastanku dobiti zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO.

Osim Rusona, Brkić je danas primio u nastupnu posjetu i ambasadora Argentine za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Maksimilijana Gabrijela Gregorija Cernadesa.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dvije zemalje veoma dobri, te da je potrebno intenzivirati saradnju, posebno ekonomsku.

Na sastanku je bilo riječi i oprocesu pristupanja BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koji predstavlja važno pitanje, te o mogućnostima i načinima razmjene znanja i iskustva u području deminiranja.

Cernades je upoznao Brkića i o aktuelnoj političkoj situaciji u Argentini.

Tokom razgovora sa ambasadorom Turske u BiH Halduanom Kočom, Brkić je izrazio očekivanje da će na zasjedanju ministara inostranih poslova zemalja članica NATO, koje će biti održano početkom decembra u Briselu, biti poslana pozitivna i snažnija poruka za BiH kada je u pitanju aktiviranje MAP-a.

Izvor: SRNA