latinica  ћирилица
22/11/2017 |  07:47 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Danas presuda pripadniku "Islamske države" Abdulazizu Kekiću

Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je za danas izricanje konačne presude Osmanu Abdulazizu Kekiću, optuženom da se borio kao pripadnik "Islamske države" na sirijskom ratištu.
Osman Abdulaziz Kekić - Foto: RTRS
Osman Abdulaziz KekićFoto: RTRS

Tužilac Elvira Stanojlović istakla je u završnoj riječi da smatra dokazanim da je Kekić ratovao u Siriji, te pojasnila kojim se dokazom potvrđuje koja činjenica.

Branilac Senad Dupovac, s druge strane, tvrdi da ključne činjenice iz optužnice nisu dokazane, da nema nijednog direktnog dokaza i da se sve svodi na neki posredan način.

Dupovac je naveo da Kekić nije deportovan, već da je sjeo u avion i vratio se sa prijateljem.

Kekić se saglasio sa izlaganjem svog branioca, te dodao da nije kriv.

Optužnica tereti Kekića da je 20. marta 2015, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, u vozilu "sitroen" napustio BiH preko graničnog prelaza Orašje, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici "Enver Avlaki", koja djeluje pri terorističkoj organizaciji "Islamska država", gdje je ostao do 2. oktobra 2015. godine.

Kekić je prvostepenom presudom oslobođen optužbe, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva, te mu se sudilo iznova.

Apelaciono vijeće odbilo je prijedlog optužbe za uvođenje novih dokaza, odnosno dopisa švedske i francuske ambasade kojima je Kekiću zabranjen ulaz u zemlje šengenske zone.

Stanojlovićeva je rekla da je Ambasada Švedske dopisom obavijestila da je Kekiću migracioni odbor u ovoj zemlji izdao četvorogodišnju zabranu ulaska, ali da nije bilo informacija zbog čega su mu izrečene ove mjere.

"Zbog toga smo se dopisom obratili Ambasadi Francuske, gdje su nam odgovorili da se Kekić priključio zoni sirijsko-iračkog sukoba i njegov ulazak u zemlje Šengena bio bi prijetnja javnom redu", navela je ona.

Stanojlovićeva je dodala da, kada je Kekić deportovan iz Švedske, Tužilaštvo nije smatralo da je ova informacija značajna.

Kekićev branilac je istakao da su ove informacije trebale biti zatražene posredstvom međunarodne pravne pomoći.

"Ova informacija je bila ključna kada su Kekiću određene mjere zabrane. Tužilaštvo je informacije imalo i prije podizanja optužnice", rekao je Dupovac.

Vijeće je potom prijedlog Tužilaštva odbilo, uz obrazloženje da ta saznanja nisu novi dokaz, jer su postojala i ranije.

Izricanje presude Osmanu Abdulazizu Kekiću zakazano je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA