latinica  ћирилица
22/11/2017 |  10:43 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

Milutinović: Haški moćnici žele da cementiraju zacrtanu odgovornost Srba

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović očekuje da će Haški tribunal bivšem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću izreći drakonsku kaznu i da će haški moćnici pokušati da cementiraju zacrtanu odgovornost Srba.
Milovan Milutinović - Foto: RTRS
Milovan MilutinovićFoto: RTRS

Milutinović, koji je penzionisani general VRS, istakao je za RTRS da, bez obzira kakva presuda bila, general Mladić ostaje legenda srpskog naroda, čovjek koji je uspio da organizuje i vodi odbrambeno-otadžbinski rat, stvara i brani Republiku Srpsku.

"Nikakve presude neće moći promijeniti naše mišljenje i sliku o generalu Mladiću", poručio je Milutinović gostujući u Otvorenom programu RTRS-a povodom izricanja presude generalu Mladiću.

On je podsjetio da srpski narod mjesec dana susreće sa klasičnom euforijom hrvatskih i muslimanskih medija i njihovih lidera koji najavljuju izricanje presude kao "dželatu iz Srebrenice".

"Srebrenica se istopila od prvih 11.000 stradalih Bošnjaka, posljednjim presudama Haškog tribunala govori se o 5.000 stradalih Bošnjaka. Gdje je tu istina, gdje je genocid kada nijedna međunarodna institucija niti holandski Institut za ratnu dokumentaciju nije uspio naći nijedan dokumenat o pripremi i organizovanju operacije u Srebrenici", zaključio je Milutinović.

Lozo: Srbima dato mjesto zločinaca

Istoričar Predrag Lozo rekao je da je Srbima u Haškom tribunalu dato mjesto zločinaca koji moraju biti osuđeni da bi bila napisana iskrivljena slika o onome što se dešavalo u ratu u BiH.

"Potpuno je jasno da je to sud SAD i Njemačke. Iz načina suđenja i karakterizacije zločina vidi se da je sve unaprijed zadato i podijeljene uloge kao u holivudskim filmovima u kojima postoje dobri i loši momci", rekao je Lozo.

On je istakao da je Federaciji BiH veoma važno da Mladiću bude presuđeno za genocid u šest opština.

"To samo govori da se sve ne radi da bi bile zadovoljeni pravda i žrtve, nego da je potrebna karakterizacija rata koja bi proizvela određene političke konsenkvence. Haški tribunal je potpuno degenerisao izvornu definiciju genocida što se pokušava projektovati u slučaju Srebrenice i pojedinih opština", naveo je Lozo za RTRS.

Ćeranić: Presuda Mladiću iskoristiće se za dalje urušavanje Srpske

Dekan bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da će politički kontekst presude generalu Ratku Mladiću biti dominantan kako bi se ingerencije Republike Srpske date Dejtonom nastavile urušavati i kako bi ta unitarizacija BiH dobila međunarodni legitimitet.

Ćeranić je rekao za RTRS da će se refleksije današnje presude Mladiću i te kako osjetiti na političkom planu u BiH i u sarajevskim medijima s ciljem nastavka urušavanja Srpske.

On je dodao da to potvrđuje i današnje zakazivanje konferencije za novinare bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Ćeranić smatra da su isto trebali uraditi i srpski funkcioneri na nivou BiH, među kojima je i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić koji je danas u Grčkoj.

Vukoičić: Okupatori su uvijek pokušavali da Srbima pišu istoriju

Politikolog Јelena Vukoičić rekla je da Haški tribunal pokušava da piše istoriju, ali da "srpsku istoriju sigurno ne piše, iako su Srbima to okupatori uvijek pokušavali da rade".

"Prema kriterijumima Haškog tribunala, general Ratko Mladić je najveći zločinac na prostoru bivše Јugoslavije. Što se srpskog naroda tiče, on je naš najveći heroj u drugoj polovini 20. vijeka i jedan od najvećih heroja ikada", naglasila je Vukoičićeva.