latinica  ћирилица
22/11/2017 |  11:11 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

Najveća prevara u istoriji fudbala: Lažni bogataš kupio Milan

Pomalo nevjerovatno, ali čuveni fudbalski klub Milan kupio je ovog ljeta Kinez za kog se polako, ali sigurno ispostavlja da uopšte nije "jedan od najvećih biznismena". Naprotiv.
Fudbalski klub Milan (Foto: milanoestadio.blogspot.ba) -
Fudbalski klub Milan (Foto: milanoestadio.blogspot.ba)

Sedmostruki prvak Evrope se ovih dana nalazi u centru pažnje svjetske fudbalske javnosti zbog nevjerovatnih detalja koji se pojavljuju o njegovom novom gazdi, Јonghongu Liju. I, vjerujte, ova priča će vam djelovati nestvarno od prvog do posljednjeg reda.

Li je u avgustu kupio od Silvija Berluskonija rosonere za 828 miliona dolara, odnosno oko 703 miliona evra, predstavljajući se u italijanskim medijima kao rudarski magnat, jedan od najboljih u tom poslu i jedan od najbogatijih ljudi u Kini. I, sve je djelovalo idilično: oko 200 miliona evra je ovog ljeta potrošeno na pojačanja, među kojima su i Leonardo Bonući iz Јuventusa, odnosno Andre Silva iz Porta, što je Milan svrstalo na treću poziciju ovogodišnjih "fudbalskih ulagača u nove igrače", piše "San", iza Pari Sen Žermena i Mančester Sitija. Međutim...

Istraživanje "Gardijana" pokazalo je da je Li, zapravo, većinu svog novca pozajmio od jednog privatnog fonda iz SAD, i to po vrlo nepovoljnim kamatama, od čak 11,5% za 300 miliona evra pozajmice oko kupovine kluba, a 7,5% je kamatna stopa za dodatnih 180 miliona evra pozajmljenih za prelazni rok. I, sve to, Јonhong Li treba da vrati do oktobra 2018., inače će Milan pripasti - pomenutom investicionom fondu, "Eliot Menadžmentu". Ali, to je tek početak priče. Nevjerovatne priče.

Sa druge strane, američki ESPN navodi da je UEFA počela da istražuje ima li gazda Milana uopšte legalan novac za svoja fudbalska poslovanja, tim prije što su, kako navodi pomenuti medij, "rudnici za koje je Li, prilikom preuzimanja Milana, tvrdio da ih on kontroliše - četiri puta mijenjali vlasnike prošle godine, bar sudeći prema kineskim poslovnim knjigama, a pritom se dvaput to dogodilo, a da se promjena vlasnika desila bez transfera bilo kakvog novca za kupovinu".

Španska "Marka" i Njujork Tajms tvrde da Јonghong Li uopšte nije osoba za koju se predstavlja. Španci navode da je falsifikovao dokumenta o svojoj finansijskoj kredibilnosti, a čuveni njujorški list da Li već godinama ima probleme sa zakonom.

Tako "Tajms" ističe da je 2013. morao da plati 75.000 evra kazne jer nije prijavio prodaju dionica jedne firme za promet nekretnina, u vrijednosti od 43 miliona evra, a devet godina ranije je njegova porodična firma, Guangdong "Zelena rijeka", sa još dvije kompanije prevarila 5.000 investitora za oko 57 miliona evra. Lijev otac i brat su osuđeni na zatvorske kazne, no potonji gazda Milana nije bio osuđen iako je bio obuhvaćen istragom.

I, dok Milan ima 13 bodova zaostatka za vodećim Napolijem u Seriji A, novinska agencija "Rojters" ističe da upravni odbor rosonera očajnički traži novog investitora, jer se očekuje da će i fiskalna 2017. biti okončana dugovanjem. A to može da bude ozbiljnije nego što se u prvi mah čini.

Izvor: Blic