latinica  ћирилица
22/11/2017 |  11:57 | Autor: RTRS

Postekoglu odveo Australiju na Mundijal, pa podnio ostavku

Selektor fudbalske reprezentacije Australije Angelos Postekoglu podnio je ostavku iako je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.
Australija - Kamerun - Foto: Screenshot/YouTube
Australija - KamerunFoto: Screenshot/YouTube

Postekogluovi "kenguri" izbacili su Honduras u interkontinentalnom baražu ukupnim rezultatom 3:1, ali je otišao sa mjesta selektora jer - želi da se vrati klupskom fudbalu.

"Prosto bih volio da se oprobam u inostranstvu. Znate, dio mene je ostao 'zaglavljen' u klupskom fudbalu, u tom radu iz dana u dan, neprestano. Mislim, volim ja ovaj posao. Ali, iz selektorskog ugla kada posmatram sebe - nije to bilo to. Mnogo volim trenerski poziv, ne bih baš da dugo budem bez radnog mjesta, ali ću ipak najprije da uzmem odmor, kako bih sa porodicom proveo vrijeme i malo pribrao svoje misli", rekao je dosadašnji strateg Australije.

Ovaj 52-godišnjak je rekao da se premišljao oko ovakve odluke:

"O, kako da nisam! Odmah poslije druge utakmice sa Hondurasom sam htio da podnesem ostavku. Onda sam sat vremena kasnije pričao sa predsjednikom Saveza Dejvidom Galopom, koji me je ubijedio da ostanem. A sat kasnije sam opet promijenio mišljenje", priznao je dosadašnji australijski selektor.

Postekoglu je najuspješniji kormilar fudbalske selekcije te zemlje u njenoj istoriji, vodio je Australiju na Mundijalu u Brazilu 2014, godinu dana kasnije do titule prvaka Azije, a sada i do plasmana u Rusiju.

On je treći selektor koji je izborio mjesto na Svjetskom prvenstvu, a tamo neće voditi reprezentaciju, poslije Berta van Marvajka i Slavoljuba Muslina koji su prestali da rade sa nacionalnim selekcijama Saudijske Arabije, odnosno Srbije.

Kao najozbiljniji kandidatat da naslijedi Postekoglua spominje se trener Sidneja Graham Arnold.

Izvor: Blic, Tanjug