latinica  ћирилица
22/11/2017 |  12:45 ⇒ 23/11/2017 | 08:43 | Autor: RTRS

Iz Srpske poručeno: Sramna presuda generalu Mladiću! (VIDEO)

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Јugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Stižu brojna reagovanja na presudu...
Zastava Vojske Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Vojske Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

"Prema utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u BiH, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od ovog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije", rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Haški tribunal, izricanjem prvostepene presude generalu Ratku Mladiću, potvrdio da je neobjektivan i ne može biti mjerilo za pravdu i pravičnost.

"Haški tribunal u svoje tabele nije htio da upiše hrvatske generale Mladena Markača, Antu Gotovinu, komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, pripadnike mudžahedinskih odreda, jer nisu bili u planu da budu okrivljeni. Projektovana je drugačija istorija i Haški tribunal ne može biti mjerilo za pravdu, a pogotovo da piše istoriju", rekao je Stevandić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je povodom presude doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću da se od Haškog tribunala, koji je do ove presude Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

"Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora - to o ovom sudu dovoljno govori", izjavio je Ivanić Srni.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je zgrožen još jednom sramotnom presudom Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, ali je i presuđeno cijelom, vijekovima stradalničkom srpskom narodu."Zgrožen sam presudom donesenom bez ikakvih valjanih dokaza kojom je komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i genocidu u Srebrenici", rekao je Savanović.

On je ocijenio da je ovo "još jedna tragedija srpskog naroda i najveći užas u našoj novijoj istoriji".

"Bezumna osuda, čista nepravda. Presuđeno je cijelom, vijekovima stradalničkom srpskom narodu. Narodu koji je nesumnjivo doživio genocid u Drugom svjetskom ratu. Suđeno je svim pripadnicima, časnog Odbrambeno-otadžbinskog rata", poručio je Savanović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je Haški tribunal generalu Ratku Mladiću izrekao političku presudu, kojom nastoji da se obračuna sa Srpskom i srpskim narodom koji ju je stvorio. Ocijenio je da će posljedice doživotne presude Mladiću biti teške po odnose u BiH, jer neće doprinijeti poboljšanju odnosa tri naroda u BiH, kao ni boljem razumijevanju rata i pronalaženju puta ka pomirenju.

"Ona će samo dodatno podstaći nacionalnu homogenizaciju Srba, a pretpostavljam da će se tako ponašati i drugi narodi", rekao je Đokić.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić konstatovao je da je Sud u Hagu napravljen da sudi Srbima i Republici Srpskoj i svoju ulogu je očigledno i odigrao.

"Te presude ne mogu uništiti kod svih nas jedan osjećaj nepravde, ali istovremeno ne mogu uništiti u nama ljubav prema svim ljudima, pa tako i prema generalu Ratku Mladiću, koji su se žrtvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH, koji su štitili svoj narod i kojem u toku postupka nije dokazano nijedno lično krivično djelo", rekao je Pavić.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je nepravedna kazna doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, te da bi u žalbenom postupku trebalo doći do njene revizije. "Nepravda, i o tome se nema ništa drugo reći. Ako u Haškom tribunalu budu imali imalo ljudskog u sebi, onda bi u žalbenom postupku trebalo doći do revizije", ocijenio je Kuzmanović.

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, rekao je za RTRS da Srbi imaju drugačiji tretman u Haškom tribunalu.

"Ovo nije pravda, kao što je i sam general rekao, ovo je NATO sud, ništa novo nismo vidjeli. Ovo je ratna propaganda koja je verifikovana i to predstavlja izazov sa kojim će se suočiti cijeli region", istakao je Mladić.

Nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić rekla je za Sputnjik da nije nimalo začuđena prvostepenom presudom Haškog suda generalu Mladiću.

- Na osnovu onoga što je Haški tribunal dosad radio, nisam uopšte iznenađena. Samo, ovo je prvostepena presuda. Znate, pošto se dešavalo da neke odluke tog suda ljude prvostepeno osude na dvadeset godina, pa ih poslije apelacije oslobode, kao što je bilo sa generalima iz "Oluje". Ništa neobično, to je već viđeno, ali vidjećemo drugostepenu presudu - rekla je Plavšićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić istakao je da osuđujuća presuda doživotnog zatvora koju je generalu Ratku Mladiću izrekao Haški tribunal sadrži sabrane presude koje su ranije donesene pred ovim sudom protiv srpskih visoko pozicioniranih političkih, vojnih i policijskih funkcionera.

"Stekao sam utisak da je ovdje upravo prepisana presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću", izjavio je Kojić Srni i ocijenio da je presuda generalu Mladiću sramna i politička.

General Ratko Mladić ostaće ličnost koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata iskazala visok stepen profesionalizma i patriotizma, a Haški tribunal pokazao je krajnje neljudski odnos pri njegovom liječenju, želeći da što prije bude osuđen u nečasnom sudskom procesu, saopštili su iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da nije iznenađujuća presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to "sud NATO pakta". "U nekim optužnim konstatacijama moglo se čitati da je ovo suđenje svima onima koji su indirektno ili na drugi način na strani Rusije, borbe za punu demokratiju, slobodu i koji nisu prijatelji i članovi NATO pakta", rekao je Mitrović Srni.

On je naveo da ovu konstataciju dokazuje činjenica da su Hrvati najmanje kažnjeni pred Haškim tribunalom koji je uz zapad i NATO pakt, a isto se dokazalo i za Bošnjake i Albance na Kosovu.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da doživotna presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću još jednom pokazuje lakrdiju tog međunarodnog suda, koji u sebi nema prava ni pravičnosti.
"Haški tribunal nijednog trenutka nije spomenuo srpske žrtve. Pominje da je Sarajevo napadano sa srpskih položaja, ali nije uzeo u obzir da je u tom istom Sarajevu bilo 126 logora za Srbe, a jedan od logora se čak zvao 'Alija Izetbegović'", rekao je Dukić Srni.

Dukić kaže da je neprihvatljivo da Haški tribunal spominje mjesta kao što su Prijedor i Sanski Most, a nijednog trenutka ne spominju Mrkonjić Grad, Sijekovac, Srebrenicu, Dobrovoljačku ulicu, Tuzlansku kolonu i mnoga druga mjesta u kojima su stradali Srbi.

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić smatra da je izricanjem doživotne kazne zatvora generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu konačno "umrla pravda".
"Želim da izrazim saučešće Haškom tribunalu zbog `smrti haške pravde`, koja je nakon duge i teške bolesti konačno izdahnula", rekao je Miletić Srni.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra očekivanom odluku Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to Sud NATO-a.
"Od Haškog tribunala ništa drugo nismo mogli ni očekivati osim doživotne kazne zatvora za generala Mladića", rekla je Rajilićeva Srni. Ona je istakla da je, bez obzira na to kakve presude donese Haški tribunal, general Mladić stub Republike Srpske u kojoj srpski narod živi u miru sa drugim narodima.

Udruženje djece poginulih boraca Republike Srpske "Nasljeđe" smatra da je današnja haška presuda generalu Ratku Mladiću sramna, politička, nepravedna i pristrasna, te da predstavlja otvoreni napad na Srpsku i njen narod.
Iz Udruženja navode da nisu ni gajili iluzije da će presuda Haškog tribunala biti pravedna i dobra po generala, napominjući da su i sve dosadašnje izrečene Srbima bile farsa i nepravda.

Predsjednik Udruženja Saša Pešikan rekao je Srni da su sve presude bile s jednim ciljem - da se Srbi okrive za sve što se dešavalo u ratu i da se Republika Srpska "proglasi nečim nečistim i time joj se potkrešu krila ka samostalnosti, kao i da se ispiše lažna istorija i istina".

Iz Saveza udruženja civilnih žrtava rata poručili su da se srpski narod konačno mora ujediniti, da bio se stalo u kraj njegovom istrebljenju.

Šef Kluba poslanika SP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić ocijenio je da je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je general Vojske Srspke Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora očigledan primjer da je pravo sile bilo važnije od sile prava. On je rekao da je ova presuda dio šire političke priče, te da nema veze sa pravom i pravosuđem, posebno ne sa međunarodnim pravom.

Protić ističe da je presuda samo jedna od epizoda ukupnog rada Haškog tribunala u vezi sa suđenjem za ratne zločine kompletnom vojnom i političkom rukovodstvu Srpske.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da međunarodni sud pravde treba nazvati "međunarodni sud politike" jer međunarodno pravo ne postoji. Ona je navela da je ovo jedna u nizu presuda zbog koje Srbi osjećaju nepravdu i istakla da je krajnje vrijeme da krenu sa proaktivnom politikom i diplomatijom.

"Krajnje je vrijeme da stvaramo sliku onakvu kakva jeste bila. Ako ništa ne budemo preduzimali, ostaćemo u istoriji zapamćeni po nečemu što nismo", naglasila je Stevanovićeva.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić izjavio je da će današnja presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću dovesti do dalje polarizacije u BiH, jer u cijelom procesu nisu korišteni argumenti, već je rezultat opšte hajke protiv Srba u ovoj zemlji. Ocijenio je da presuda nije donesena na osnovu snage argumenata, jer bi se u tom slučaju došlo do notorne činjenice da su u ratu od 1992. do 1995. godine u BiH stradali i Srbi za koje, takođe, neko treba da odgovara.

"Siguran sam da do kraja i u potpunosti nije utvrđeno činjenično stanje i šta se događalo. Mislim da je postojala čak i namjera da se ne utvrdi činjenično stanje nego da se presuda donese na osnovu opšte hajke koja je generalno napravljena kada je riječ o Srbima, a tako se Haški tribunal i ponaša sve vrijeme", rekao je on.

Izricanjem kazne doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, Haški tribunal je potvrdio da je formiran da osudi Srbe jer uskoro prestaje sa radom, izjavio je Srni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić. Grujičić je naveo da presuda Mladiću nije iznenađujuća, jer je srpskom narodu poznat dosadašnji rad haških tužilaca i sudija i njihov odnos prema srpskim optuženicima.

On je istakao da su haške presude stvorile negativnu sliku o Srebrenici, predstavljajući je kao mjesto koje nije za življenje, što je dovelo do iseljavanja stanovništva i srpske i bošnjačke nacionalnosti iz ovog mjesta.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH.

"Svi oni koji misle da se na ovaj način dolazi do pomiranja, nalaze se u zabludi. Ovo je samo put kojim je pomirenje u BiH znatno otežano", rekao je Goveradica, komentarišući prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uzburkati strasti u BiH. "Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprinijeti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH", rekao je Šarović Srni.

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik izjavio je da je general Ratko Mladić osuđen na početku procesa u Haškom tribunalu, što je najbolji pokazatelj da to nije bilo fer suđenje.

"Očekivao sam da će Haški tribunal pri kraju svoga mandata smoći snage da presude izriče na osnovu argumenata, ali je očito da je podlegao inerciji da se oni koji su optuženi moraju osuditi. I general Mladić, koji je bio najvažniji vojnik u Republici Srpskoj, nije mogao izbjeći namjeru da bude osuđen", istakao je Krajišnik, komentarišući današnju doživotnu kaznu Mladiću u Haškom tribunalu.

"Generalu Ratku Mladiću nije presuđeno ni danas ni juče, već prije nepunih 30 godina, kao i svim istaknutim braniocima srpskog naroda u BiH, rekao je ratni predsjednik opštine Trebinje Božidar Vučurević.

"Mladiću je samo pročitana presuda čime je udovoljeno tim svjetskim moćnicima koji su nam razbili državu i toliko nas skupo koštali", rekao je Vučurević.

On je istakao da su Srbi mnogo žrtava položili, da je mnogo spaljenih kuća, mnogo prognanih Srba iz Hrvatske, sa Kosova i drugih krajeva.

"Kreatori razbijanja Јugoslavije su znali da će samo Srbi ginuti za svoju državu i braniti svoj narod, jer su za tu državu dva puta strašno stradali. Zato su od svjetskih moćnika unaprijed osuđeni svi koji se budu istakli u odbrani i ometanju njihovih sramnih planova", rekao je Vučurević.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je prvostepena presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću na doživotnu kaznu zatvora pokazala da taj sud sudi samo Srbima i da ga ne interesuje pravda.
"Haški tribunal je imao namjeru da se na jedan brutalan i okrutan način odnosi prema Srbima i ostaće upamćen po tome što je izricao isključivo drakonske kazne Srbima, a skoro nikakve optuženim Bošnjacima", rekao je Borenović.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je da je izrečena kazna doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću najdirektnije kršenje međunarodnog prava, jer je riječ o presudi koja je politički, a ne pravni akt.

"Tim aktom Haškog tribunala potvrđena je puna pristrasnost, selektivnost i nepravno odlučivanje. To je klasična pravna predstava o nepravnim i drugim činjenicama koje karakterišu presuđivanje međunarodnih sudova, pa i Haškog tribunala srpskom narodu", ocijenio je Dmičić.

Presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću pokazala je da Haški tribunal nije sud pravde, već "monstrum", rekao je advokat Toma Fila.

On je naveo da bi obrazloženje suda, koji je Mladića osudio na doživotnu robiju, bilo isto i za /bivšeg predsjednika SR Јugoaslavije i Srbije/ Slobodana Miloševića da je ostao živ.

Pogledajte i kako su na presudu reagovali građani Srpske!