latinica  ћирилица
22/11/2017 |  14:48 | Autor: RTRS

Јerković: Razgovarano o povratničkim projektima za Hrvate

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Јosip Јerković razgovarao je danas sa zamjenikom načelnika opštine Šamac Đurom Ivanovićem o povratničkim projektima za Hrvate na prostoru ove opštine, te o apliciranju prema donatorima i Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice Vlade Republike Srpske.
Јosip Јerković - Foto: SRNA
Јosip ЈerkovićFoto: SRNA

Јerković kaže da jedan veći broj zahtjeva povratnika i dalje čeka i da je sve manje donatora.

"Svima je jasno da nije dovoljno samo čovjeku obnoviti kuću. Imamo jedan broj povratnika koji su se vratili, a postavlja se pitanje kako to žive povratnici. U svim opštinama na području Srpske svi dijele zajedničku sudbinu, svi traže mogućnost kako preživjeti, čime se baviti, a da se ne ogriješe o zakon, pa tako i povratnici", kaže Јerković.

On dodaje da povratnicima treba omogućiti da imaju čime obrađivati svoje zemljište, jer u Posavini ima obradive zemlje više nego igdje, preciziravši da se traži pomoć od malog kultivatora do traktora, mašina, podrške za izgradnju raznih farmi.

"Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske uključeno je direktno u implementaciju regionalnog stambenog programa, te će u roku od mjesec dana biti uveden u posao izvođač radova za potrebe 19 kuća i mislim da će one doći u ruke onih koji se žele vratiti na ovaj prostor", kaže Јerković.

Zamjenik načelnika opštine Đuro Ivanović kaže da postoje čvrsta obećanja da će početkom iduće godine početi obnova 19 kuća u okviru regionalnog stambenog programa.

"Ovih dana počela je obnova dvije kuće iz programa Saudijske Arabije. Očekujem još veću saradnju sa resornim ministarstvom", kaže Ivanović.

Izvor: SRNA