latinica  ћирилица
22/11/2017 |  16:01 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

SM BiH utvrdio Nacrt budžeta za iduću godinu

Savjet ministara danas je jednoglasno utvrdio Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za iduću godinu od 1.954.062.329 KM.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM, iako su ukupni zahtjevi korisnika bili veći za 333.727.000 KM ili 36 odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prihodi za servisiranje spoljnog duga iznose 1.004.062.329 KM i manji su za oko 7,1 milion KM u odnosu na ovu godinu, tako da budžet iznosi ukupno 1.954.062.329 KM.

Ovako strukturisan budžet prati prioritete rada Savjeta ministara u vezi sa evropskim partnerstvom, ali i podržava mjere štednje u institucijama BiH.

Budžetom su, između ostalih, planirana sredstva za provođenje opštih izbora u idućoj godini, za višegodišnje projekte budžetskih korisnika i stavljanje u funkciju državnog zatvora, kao i sredstva za obračun plata policijskim službenicima zbog zakonom usvojene izmjene njihovog koeficijenta.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviće Nacrt budžeta Predsjedništvu BiH, ovlašćenom za njegovo predlaganje.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojio je jednoglasno Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2018. do 2020. godine, koji prati i podržava reforme BiH u procesu priključenja EU i sprovođenja prijema BiH u Partnerstvo za mir, dalji NATO put, te realizovanje ranije definisanih 14 strateških ciljeva, uključujući razvoj ekonomije, povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva u BiH.

Prema ovom dokumentu, ukupni nivo rashoda institucija BiH, bez servisiranja spoljnog duga, iznosi 950 miliona KM na godišnjem nivou za sve tri godine, a izdvajanje indirektnih poreza sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje iznosi 750 miliona KM, što je na nivou budžeta iz prethodnih godina. To praktično znači da plate i naknade u institucijama BiH i u naredne tri godine ostaju na ranijem nivou i neće biti povećavane.

Na sjednici je jednoglasno usvojen i ažurirani Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija BiH 2018-2020. godina, kao podrška Savjetu ministara i institucijama BiH za planiranje ulaganja i donošenja kvalitetnijih investicionih odluka.

Ministarstvo finansija i trezora praktično je sada ažuriralo i Program javnih investicija i usaglasilo ga sa budžetom institucija za narednu godinu, te će ga dostaviti Predsjedništvu BiH.

Ažurirani program sadrži podatke o ukupno 277 projekata za period 2018-2020. godina u ukupnoj vrijednosti od milijardu i 946,66 miliona KM. Od toga se milijardu i 261,48 miliona KM odnosi na 175 projekata u realizaciji, a 685,18 miliona KM na 102 kandidovana projekta. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi 938,96 miliona KM.

Prijedlog zakona o SIPA upućen u parlamentarnu proceduru

Savjet ministara utvrdio je danas i uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Agenciji za istrage i zaštitu, kojim je predviđeno formiranje odjeljenja za borbu protiv terorizma. Nova organizaciona jedinica u SIPA se formira u skladu sa smjernicama i direktivama EU u oblasti bezbjednosti i efikasnije borbe protiv terorizma, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema ovom zakonskom prijedlogu, SIPA ostaje upravna organizacija Ministarstva bezbjednosti sa operativnom samostalnošću, osnovana radi obavljanja policijskih poslova i djelovaće isključivo na profesionalnim osnovama sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

Ovim zakonskim prijedlogom se na kvalitetniji i potpuniji način regulišu pitanja nadležnosti SIPA, unutrašnje organizacije, poslova i službene saradnje.

"Donošenje novog zakona, koji je predložilo Ministarstvo bezbjednosti, praktično je i jedino moguće rješenje s obzirom na to da je postojeći zakon u tri navrata značajno mijenjan", navodi se u saopštenju.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog sporazuma između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede Kine o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Zaključivanjem ovog sporazuma otvara se proces intenzivne komunikacije institucija BiH i poslovne zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u obje zemlje, uz promovisanje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u ovim oblastima.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Savjet ministara je, nakon sprovedenog javnog oglasa, imenovao Mlađena Mandića za pravobranioca, a za njegove zamjenike Ismeta Velića i Mariofila Ljubića.

Izvor: SRNA