latinica  ћирилица
22/11/2017 |  16:04 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Poruke iz Istočnog Sarajeva: Ubili ste pravdu, ali ne i ponos srpskog naroda (VIDEO)

Šokantna presuda generalu Ratku Mladiću odjeknula je i u Istočnom Sarajevu.
Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Istočno SarajevoFoto: RTRS

Mada od Haškog tribunala pravdu odavno ne očekuju, doživotna kazna za ratnog komandanta VRS još jedan je dokaz da je ovaj sud politički instruisan iz svjetskih centara moći i sramotna isntitucija za UN. 

Utisak je da su se građani Istočnog Sarajeva isuviše navikli na breme koje nosi srpski narod.

Organizacija "Veterani Republike Srpske" u iščekivanju ne baš dobrih vijesti iz Haga pozivala je proteklih dana na protestnu šetnju.

Nažalost, odazvao se veoma mali broj ljudi, ali to ne znači da su se stanovnici Istočnog Sarajeva predali pred odlukama haških sudija.

Udruženje "Čast otadžbine" na Sokocu je organizovalo javno praćenje prenosa izricanja presude.

Sa oba mjesta poručeno je: Ubili ste pravdu, ali ne i ponos srpskog naroda.

Za stradanja 55 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu osuđeno je 26 nacista u nirmberškom procesu koji je trajao 11 mjeseci.

Kroz tu prizmu gleda ratni komandant "Vukova sa Drine" i saborac generala Mladića Milan Јolović Legenda i ukazuje da su u Hagu u procesima koji traju 25 godina osuđena 72 Srbina na 1.200 godina zatvora.

- General Mladić žrtva je potrebe da se srpski narod satanizuje, kaže Јolović.

Iz Haga ni ljudskog ni pravnog odnosa prema Srbima, poručuje Sreten Јovović, generalov rođak. Kaže-osmjelio se da sačuva srpski narod, zato je kriv.

Haški tribunal nije odgovorio ni na jednu zadatu misiju, niti je imao univerzalan pristup, kaže poslanik u predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarc.

Da je Haški tribunal degradirao Ujedinjene nacije i da je igračka u rukama svjetskih moćnika smatra i poslanik u NSRS Srđan Milović.

Razočarani na slab odziv sugrađana, "Veterani" su ipak ponosno prošetali ulicama Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

Očekivana, ali ipak bolna presuda je prvostepena, pdsjećaju veterani i pozivaju na angažovanje svih resursa kako bi se stalo u zaštitu ratnog komandanta VRS i breme satanizacije skinulo sa pleća srpskog naroda.