latinica  ћирилица
22/11/2017 |  17:50 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Izetbegović nazvao generala Mladića zločincem i kukavicom

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nazvao je generala Mladića zločincem i kukavicom.
Bakir Izetbegović - Foto: Anadolija
Bakir IzetbegovićFoto: Anadolija

Komentarišući prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, Izetbegović je rekao da nijedan narod Mladića ne bi smio smatrati herojem, te da je uvjeren da se većina Srba u BiH ne poistovjećuje sa generalom Mladićem.

- Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, praviti o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otreženjenja i prestanak takve prakse u BiH. Prihvatanje istine je jedini put i jedini način u da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti - rekao je Izetbegović.

- Od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH je skinuti hipoteku zločina sa naroda, locirati je na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije obnašali. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile - dodao je Izetbegović.

Izvor: Agencije