latinica  ћирилица
22/11/2017 |  18:29 | Autor: RTRS

"Srbi u FBiH diskriminisani, neophodno udruženje povratnika"

Predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar "Održiv povratak" Mile Marčeta rekao je danas Srni da je srpski narod u Federaciji BiH diskriminisan u svim bitnim segmentima života, te da je to posljedica loših ustavnih rješenja i nepoštovanja zakonskih normi zbog čega je potrebno osnovati udruženje povratnika Srba na nivou FBiH.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

- Smatramo da je potrebno da se osnuje udruženje povratnika Srba na nivou FBiH, koje će koordinisati sa predstavnicima Srba iz svih kantona i zajedno ostvarivati svoja prava - poručio je Marčeta.

Marčeta je nakon okruglog stola "22 godine Dejtona – ustavno-pravni položaj Srba u FBiH" izjavio da su u FBiH diskriminaciji izloženi i pripadnici drugih naroda tamo gdje su malobrojni, kao i pripadnici svih nacionalnih manjina.

- Zahtijevamo od predstavnika političkih partija koji su izabrani u institucije zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH da pokrenu promjene ustava i drugih zakona, kojima su ugrožena građanska i kolektivna prava pojedinaca - rekao je Marčeta.

On je dodao da su učesnici okruglog stola u Drvaru tražili da se povratnicima u FBiH, nakon 20 godina povratka, pruži šansa za opstanak na ovim prostorima.

Okrugli sto organizovalo je Udruženje "Održiv povratak" zbog teškog položaja Srba u FBiH, s ciljem rješavanja kako političkih tako i egzistencijalnih problema.

Izvor: SRNA