latinica  ћирилица
22/11/2017 |  21:11 | Autor: RTRS

Stejt department "primio k' znanju" presudu generalu Mladiću

Američki Stejt dipartment saopštio je da je primio k' znanju presudu Međunarodnog suda izrečenu generalu Ratku Mladiću.
Stejt department - Foto: AP
Stejt departmentFoto: AP

Takva reakcija je u odnosu na ostale, koje su se mogle čuti u SAD, bila prilično neodređena, konstatovao je Glas Amerike.

Zvaničnik Stejt dipartmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sjećaju žrtava u ratu u bivšoj Јugoslaviji, ali i "da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region".

Kako prenosi Glas Amerike, na presudu su reagovali i senatori.

Ben Kardin iz Odbora za spoljne poslove Senata i član američke Helsinške komisije, podržao je presudu, ali kako je rekao "sjenku baca to što Mladića mnogi na Balkanu i dalje smatraju herojem, i to što se pojedini svjetski lideri - poput sirijskog, ponašaju isto i za zločine prolaze nekažnjeno".

Predsjedavajući Helsinške komisije Rodžer Viker rekao je da se nada da će presuda spriječiti reviziju istorije i doprinijeti pomirenju.

Profesor Univerziteta DŽons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server ocjenjuje da je presuda "najbolji mogući, ali istovremeno i nezadovoljavajući ishod". On je u blogu podsjetio da se na Haški sud na Balkanu ne gleda blagonaklono zbog pojedinih oslobađajućih presuda, ali da je tribunal baziran na principima da će prije da oslobodi nekog ko je kriv, nego da osudi nekog ko je nevin i da tako treba da bude.

Ipak, Server zaključuje da je najveća korist od tog suda bila što se oni koji su optuženi za ratne zločine nisu poslije bavili politikom - osim u slučajevima BiH, Hrvatske i Kosova.

Nekadašnji komandant NATO snaga u Evropi DŽejms Stavridis smatra  da je ova presuda najkonkretniji i najvažniji događaj u istoriji svjetskog pravosuđa.

Izvor: Tanjug