latinica  ћирилица
23/11/2017 |  08:09 | Autor: RTRS

Iračka vojska započela vojnu operaciju protiv militanata

Iračke snage započele su operaciju protiv militanata "Islamske države" u pustinji na granici sa Sirijom, u finalnoj kampanji u borbi protiv militantne grupe u Iraku, saopšteno je iz iračke vojske.
Iračka vojska - Foto: AFP
Iračka vojskaFoto: AFP

Zvaničnik iračke vojske je izjavio da u akciji učestvuju pripadnici vojske Iraka, uzajedno sa članovima šitske Narodne milicije /PMF/, u operaciji protiv skrivenih militanata u pograničnom području.

"Cilj operacije je da se preostale grupe militanata 'Islamske države' spriječe u namjeri da nestanu u pustinjskoj oblasti i da je iskoriste kao bazu za buduće napade", izjavio je pukovnik iračke vojske Salah Karim.

Premijer Iraka Hajder el Abadi izjavio je da je iz vojne perspektive "Islamska država" poražena, ali da će on konačnu pobjedu proglasiti tek kada militanti budu protjerani u pustinju.

Iračke snage su 17. novembra zauzele Ravu, posljednji irački grad koji je bio pod kontrolom "Islamske države", što je označilo kolaps "kalifata", koji je proglašen nakon što su islamisti osvojili većinu teritorija na sjeveru i zapadu Iraka 2014. godine.

Izvor: SRNA