latinica  ћирилица
23/11/2017 |  11:15 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja na izjave Izetbegovića o Mladiću

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da nijedan narod generala Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem, predstavlja "pucanj u prazno".
Srpska udruženja - Foto: RTRS
Srpska udruženjaFoto: RTRS

"Ovo je obični populizam koji nam protura Bakir Izetbegović kao vrhovni ideolog, a što on nije ni moralno niti politički", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je naglasio da bi sugestija Izetbegovića mogla biti prihvaćena kada bi to bilo univerzalno pravilo u BiH i na prostorima bivše Јugoslavije.

"Da bi to postalo univerzalno pravilo, Haški tribunal bi trebalo da bude objektivan, a ne produžena ruka NATO-a i sličnih politika na Zapadu", zaključio je Mitrović.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ako želi da govori o pomirenju, prvo treba da počisti ispred svoga praga, a zatim da opominje druge.

Rajilićeva navodi da je Izetbegović dočekivao zločince Ejupa Ganića iz Londona, Јovana Divjaka iz Beča i Nasera Orića iz Švajcarske, i da ne dozvoljava da se procesuiraju zločini nad Srbima.

Ona smatra da izjava Izetbegovića da nijedan narod generala Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem predstavlja potpunu zamjenu teza.

"Sve što je Izetbegović izjavio, to je sve obrnuto. To se ne odnosi na srpski narod, on je govorio o sebi, svom radu, svojim zločincima koji nikada nisu procesuirani i koje on slavi, pri čemu utiče na pravosuđe i iz budžeta FBiH plaćaju slobodu za Nasera Orića, Јovana Divjaka i Ejupa Ganića", rekla je Rajilićeva Srni.

Izetbegović je juče rekao u Sarajevu da "radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod, pa ni srpski, Mladića ne bi smio zvati herojem".

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da bi bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću bolje bilo da govori o postojanju 536 logora za Srbe u Federaciji BiH tokom proteklog rata, nego o generalu Ratku Mladiću.

Dukić smatra da izjava Izetbegovića da nijedan narod generala Mladića ne bi smio smatrati herojem, samo pokazuje njegovo licemjerstvo i nemoć.

"Izetbegoviću bi bolje bilo da je pričao o svom ocu Aliji koji je napisao da BiH mora biti islamska država, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio u mladim muslimanima i `Handžar diviziji`", rekao je Dukić Srni.

Izvor: SRNA