latinica  ћирилица
23/11/2017 |  14:06 | Autor: RTRS

Čičković: Veliki zadaci u budućnosti

Republički zavod za statistiku Srpske u narednom periodu čekaju veliki zadaci i izazovi, poput popisa poljoprivrede, usklađivanje sa standardima EU i međunarodnim standardima, te uvođenje novih istraživanja, izjavila je danas direktor zavoda Radmila Čičković.
Radmila Čičković - Foto: RTRS
Radmila ČičkovićFoto: RTRS

"Sve je to veliki izazov zbog ograničenosti kapaciteta, a sa druge strane se moraju ispuniti veliki zahtjevi. Najvažnije je da statistika mora biti uporediva i da daje relevantne podatke za korisnike koji su nam u centru pažnje", rekla je Čičkovićeva novinarima povodom obilježavanja 25 godina postojanja Zavoda.

Ona je naglasila da je zadatak Zavoda i dalje davanje provjerenih podataka korisnicima "koji su uporedivi sa svijetom da bi znali gdje smo, šta smo i kako ćemo dalje".

Čičkovićeva je dodala da je u proteklom vremenu Zavod imao teška i kompleksna istraživanja, kao i da je imao aktivnost popisa, za koji je rekla da je bio vrlo težak.

Podsjećajući da se u proteklih 25 godina jako puno radilo, da se počelo od neuslovnih prostorija i sa malim brojem ljudi, Čičkovićeva je rekla da je Zavod izrastao u renomiranu i važnu instituciju Republike Srpske.

"Veliki, kapitalni doprinos dali su naši zaposleni koji su se godinama usavršavali, napredovali, bili na mnogim misijama i radionicama i na istoku i zapadu i donijeli dosta znanja. Možemo se pohvaliti da godišnje izdajemo preko 400 publikacija, a naš sajt ima veliki broj posjeta", dodala je Čičkovićeva.

Obilježavanju 25 godina postojanja i rada Republičkog zavoda za statistiku prisustvovali su i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, ministar nauke i tehnologije Јasmin Komić i ministar prosvjete i kulture srpske Dane Malešević.

Izvor: SRNA