latinica  ћирилица
23/11/2017 |  14:16 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Za podsticaje pčelarstvu 10.000 KM

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić potpisala je danas ugovore sa 41 poljoprivrednikom o podsticajima u pčelarstvu, a za te namjene je izdvojeno 9.999 KM.
Mrkonjić Grad - poljoprivrednici, potpisivanje ugovora - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad - poljoprivrednici, potpisivanje ugovoraFoto: SRNA

Podsticaj po pčelinjem društvu pčelarima koji posjeduju od 10 do 50 pčelinjih društava iznosi 8,86 KM.

Aničićeva je objasnila da je riječ o registrovanim pčelarima, kojima opština Mrkonjić Grad redovno pomaže.

"Broj pčelinjih društava se povećava, a pored finansijske podrške za pčelare organizujemo i edukacije. Na dobrom smo putu ka brendiranju meda iz ovog kraja, jedino što je to dug i spor proces", navela je Aničićeva.

Predsjednik Udruženja pčelara "Matičnjak" Slavko Lukić zahvalio je opštini jer je prepoznala značaj pčelarstva, pa se, kako kaže, finansijska pomoć svake godine povećava.

"Imamo kvalitetan med i svake godine se povećava broj društava na području naše opštine. Mnogo nam znači ova pomoć kada je riječ o pitanju pripreme za zimu i liječenje pčela", kaže Lukić.

Ranko Kaurin, koji u selu Gornji Graci ima 170 društava pčela, kaže da planira proširiti proizvodnju jer se od prodaje meda može mnogo zaraditi.

"Nedostaje mi meda, imam dobru prodaju, u prosjeku proizvodim tri do tri i po tone meda. Ova godina je bila loša, proizveo sam samo oko 800 kilograma. Zahvalan sam za dobijena sredstva jer će mi koristiti za prihranu pčela", naglasio je Kaurin.

Izvor: SRNA