latinica  ћирилица
23/11/2017 |  17:00 | Autor: RTRS

Crna Gora - Usvojen set zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO-om

Poslanici vladajuće koalicije usvojili su na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore set zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO-om, čime je utvrđen pravni okvir za saradnju Crne Gore sa Alijansom i zemljama članicama.
Crna Gora u NATO-u - Foto: RTRS
Crna Gora u NATO-uFoto: RTRS

Prijedloge zakona utvrdila je Vlada Crne Gore 26. oktobra, kao obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj organizaciji.

"Crna Gora će potvrđivanjem ovih sporazuma ispuniti unutrašnje uslove za njihovu primjenu, čime će biti stvoren pravni okvir za saradnju koju država ostvaruje s NATO-om i njegovim zemljama članicama", navedeno je u obrazloženju.

Crnogorski parlament verifikovao je devet sporazuma.

Oni se odnose na atomske i bezbjednosne podatke, saopštavanje tehničkih podataka u odbrambene svrhe, pravni položaj snaga Sjevernoatlantskog ugovora, misija i predstavnika trećih zemalja pri Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora, međunarodnih vojnih komandi i međunarodnog osoblja.

Poslanici su usvojili izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojima je predviđeno da viša državna tužilaštva predlažu po dva kandidata koji se na Konferenciji tužilaca biraju u Tužilački savjet.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin istakao je da je zajedničkim naporom Skupštine i Vlade u najvećoj mjeri zaokružen zakonodavni okvir koji uređuje organizaciju i nadležnost pravosuđa.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka.

Izvor: Srna