latinica  ћирилица
23/11/2017 |  18:03 ⇒ 24/11/2017 | 08:56 | Autor: RTRS

Trasa autoputa Beograd-Sarajevo podijelila političare, ali i stručnjake (VIDEO)

Izbor trase autoputa Beograd - Sarajevo, kroz BiH, mjesecima je prvorazredno političko pitanje. Vlast u Srpskoj opredijeljena je za pravac preko Romanije, Višegrada, Kotromana; dok FBiH zagovara trasu preko Tuzle i Bijeljine, što je naišlo na podršku lokalne vlasti u tim gradovima.
Trasa autoputa - Foto: RTRS
Trasa autoputaFoto: RTRS

Podijeljeni su i saobraćajni i ekonomski stručnjaci. Nije poznato ni kako će Turska finansirati izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo: kreditima ili donatorskim sredstvima.

Sa pozicije struke, trasa autoputa od Sarajeva preko Romanije, Rogatice, Višegrada do granice sa Srbijom je najprihvatljivija, jer obuhvata više regija, istakao je saobraćajni inženjer iz Istočnog Sarajeva Momčilo Sladoje. Istovremeno, kako kaže, Srbiji se omogućava najkraća veza sa Crnogorskim primorjem, Hercegovinom, a u praksi to znači hiljade turista i automobila na putu.

- Mislim da je povezivanje preko Tuzle i Bijeljine pomalo politička odluka, a da što se struke tiče, put iz Sarajeva preko Višegrada, Vardišta i vezao se na taj autoput što gradi Srbija da bi bio znatno popunjeniji i brže bi se otplatio i doveo bi regije Republike Srpske i BiH u ravnopravniji položaj - rekao je Sladoje.

Ekonomski stručnjak iz Banjaluke Zoran Pavlović ne spori da bi pravac preko Višegrada pomogao razvoj istoka Srpske, ali smatra da ta investicija ne bi bila opravdana, jer niti ima dovoljno industrije na tom području, niti dovoljno automobila.


- Ako razmišljamo o ekonomskom razvoju BiH i Republike Srpske onda ta brza saobraćajnica ima veće opravdanje da bude tamo gdje ima privrednog života, na potezu Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo - smatra Pavlović.

I predstavnici lokalnih zajednica u Srpskoj su podijeljeni. Zvaničnici distrikta Brčko i Bijeljine preferiraju tzv. sjevernu trasu, dok načelnici Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije institiraju na autoputu kroz njihove opštine. Stav Vlade, čini se, biće presudan.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je stav Vlade da ta trasa ide preko Višegrada, a to se nalazi i u strateškim dokumentima Vlade.

SNSD ima isti stava kao Vlada Srpske. DNS Sarajevsko-romanijske regije odbacio je insinuacije da je trasa preko Vardišta "zelena transferzala", već žila-kucavica za cijelu regiju. Nepoznanica je SDS, doduše njihov Gradski odbor u Istočnom Sarajevu jasno se opredijelio za navedenu trasu. Međutim, visokopozicionirani zvaničnici te stranke Mladen Bosić i Mićo Mićić javno lobiraju za trasu autoputa preko Bijeljine.