latinica  ћирилица
23/11/2017 |  22:55 | Autor: RTRS

Tramp: Američka vojska se bori da bi pobijedila

Američki predsjednik Donald Tramp zahvalio je vojsci SAD na zalaganju, istakavši da Amerika "zaista pobjeđuje svoje neprijatelje" i da se "o tome ponovo priča".
Donald Tramp (foto:youtube) - Foto: Screenshot/YouTube
Donald Tramp (foto:youtube)Foto: Screenshot/YouTube

Tramp, koji Dan zahvalnosti proslavlja u svom privatnom klubu na Floridi, rekao je pripadnicima vojske putem video-linka da su u Avganistanu i protiv Islamske države postigli više napretka pod njegovim nadzorom nego što je to bio slučaj u godinama prethodne administracije, prenosi AP.

- Svi pričaju o napretku koji ste postigli u nekoliko proteklih mjeseci. O nama se ponovo priča kao o oružanim snagama, zaista pobjeđujemo - rekao je Tramp Borbenom timu Prve brigade 82. vazduhoplovne divizije čiji pripadnici izvode operacije u Kandaharu u Avganistanu.

Tramp je rekao i da se američka vojska "više ne bori samo da bi se kretala unaokolo, već da bi pobijedila".

Govoreći o 74. ekspedicionoj borbenoj diviziji baziranoj u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik u Turskoj, Tramp je nagovijestio da administracija njegovog prethodnika Baraka Obame nije dozvoljavala vojnicima na terenu da rade svoj posao.

- Kažu da smo postigli više napretka protiv Islamske države nego što su oni uspjeli u godinama prethodne administracije. A to je zato što vas ja puštam da radite svoj posao - istakao je on.

Tramp se danas, na prigodnim skupovima i na Tviteru, hvalio i kad je riječ o ekonomskim uspjesima postignutim otkako je on došao na vlast.

Američki predsjednik i prva dama Melanija posjetili su ranije danas stanicu Obalske straže u mjestu Rivijera Bič na Floridi, gdje je Tramp više puta pohvalio Obalsku stražu zbog angažovanja u otklanjanju posljedica uragana "Harvi" u Teksasu.

- Kakav ste samo posao obavili - rekao je Tramp, prenijela je američka agencija.

Donald i Melanija Tramp obezbijedili su ručak za muškarce i žene koji provode Dan zahvalnosti na stanici kod Trampovog kluba Mar-a-Lago, uključujući sendviče sa ćuretinom, kolače, korpe sa voćem i drugu vrstu hrane.

Tramp je, takođe, pohvalio superiornost američke vojne opreme, naročito skrivenog lovca F-35 "koji uvijek pobjeđuje", istakavši da nastoji da osigura da oprema koju SAD prodaju drugim zemljama, čak i saveznicima, ne bude dobra kao ona koja se nalazi na američkoj teritoriji.

- Uvijek kažem - neka naše bude malčice bolje - rekao je on, zaključivši da se "sa saveznicima nikad ne zna" i da se "saveznik može i preobratiti".

Izvor: Tanjug