latinica  ћирилица
24/11/2017 |  10:52 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

Rešić: Vlada Srpske će pomoći izrazito nerazvijenim opštinama

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas u Banjaluci da je sa predstavnicima Saveza opština i gradova Srpske razgovarala o dodatnoj podršci izrazito nerazvijenim opštine kroz sufinansiranje važnih projekata koji bi riješili određene probleme u lokalnim zajednicama.
Lejla Rešić - Foto: SRNA
Lejla RešićFoto: SRNA

"Osnovna ideja je da se pronađe modalitet za iznalaženje sredstava te da obezbijedimo njihovo učešće u određenim projektima", rekla je Rešićeva nakon konsultacija sa predstavnicima Saveza opština i gradova o prednacrtu budžeta Srpske za narednu godinu i programu ekonomskoh reformi za period od 2018. do 2023. godine.

Ona je dodala da se na terenu dosta razgovaralo sa predstavnicima lokalnih zajednica i da se uvidjelo da postoje kvalitetni projekti, ali da se često desi da usljed nesolventnosti izrazito nerazvijene opštine takav projekat propadne.

Rešićeva je istakla da je cilj da se olakša apliciranje takvih projekata koji bi trebalo da riješe određene probleme u lokalnim zajednicama.

Predsjednik Saveza opština i gradova Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da je zahtjev Saveza bio da se uz grant za nerazvijene i izrazito nerazvijene lokalne zajednice, pored već postojeća dva miliona KM, uvede i pozicija u budžetu sa koje bi se iznos od pola do milion KM izdvajao za takve projekte.

Prema njegovim riječima, ta sredstva bi se dodjeljivala na bazi javnog poziva i kriterijuma za finansiranje i rangiranje tih projekata i da bi to bilo moguće uraditi.

Izvor: SRNA