latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:12 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Čavara: Izetbegovićeve morbidne izjave s ciljem popravljanja rejtinga

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istakao je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović daje morbidne izjave, poput prijetnje ratom, da bi popravio poljuljani politički rejting.
Marinko Čavara( arhiv) -
Marinko Čavara( arhiv)

Čavara je ocijenio da Izetbegoviće prijetnje ratom i izjave poput onih da se "Mostar branio i obranio od dva agresora", te da su Hrvati polomili zube na 4. Korpusu takozvane Armije BiH u ratu, a polomiće ih na njima u miru, predstavljaju grčevitu borbu za popravak poljuljanog političkog rejtinga i da u te svrhe, nažalost, koristi sve teže riječi i kvalifikacije koje dodatno destabilizuju političke odnose i smanjuju mogućnost saradnje.

"Takve izjave su apsolutno neprihvatljive jer imaju za cilj narušavanje odnosa i dodatnu destabilizaciju stanja izazivanjem sličnih reakcija i kontinuiranog zaoštravanja odnosa. Ratne rane u BiH su još svježe i bolne, previše je mrtvih, ranjenih, prognanih, nastradalih i osjećaja nepravde, i prizivati nove ratove je morbidno. Vjerujem da je ta retorika prepoznata od apsolutne većine stanovnika BiH i da između ponude da ponovo ratuju ili da idu putem evroatlanskih integracija i napretka nemaju dileme", istakao je Čavara.

On je za Hrvatski medijski servis rekao da je interesantno da se Hrvati i Hrvatska stalno žele predstaviti kao neprijatelji BiH i da će ih "oni odbraniti od tih neprijatelja".

"Pri tome se zaboravlja mnoštvo dokaza da su Hrvati u BiH i Hrvatska najviše doprinijeli da referendum o nezavisnosti BiH uspije, da se postigne mir i na kraju da se BiH očuva kao država. Zaboravi se i koliko je izbjeglica iz BiH našlo utočište u Hrvatskoj i koliko je važno da imate susjeda koji podržava evropski i NATO put BiH", naveo je predsjednik FBiH.

Govoreći o situaciji u federalnom Parlamentu, Čavara je potvrdio da nema stabilne većine, što se moglo, kako kaže, vidjeti i na nedavnom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i iz istupa lidera vladajućih stranaka.

Na pitanje da li je realna rekonstrukcija federalne izvršne vlasti deset mjeseci prije izbora ili će FBiH do izbora imati manjinsku vladu HDZ-a i SDA, Čavara smatra da rekonstrukcija nije realna s obzirom na to da nema velikog izbora stranaka, teoretski su to SDP i DF, ali je, kako kaže, javnosti poznato koliko je to moguće.

Komentarišući prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je prošle sedmice u parlament BiH uputio SDA, Čavara je rekao da je nevjerojatno koliko se besramno pokušava obmanuti javnost da je veće pravne snage Ustav FBiH od Ustava BiH i da se Izbornim zakonom FBiH mogu regulisati izbori suprotno Izbornom zakonu BiH.

"Čak predlažu izmjenu Ustava FBiH u dijelu koji reguliše popunu klubova naroda u Domu naroda na način da se iz svakog kantona bira najmanje jedan izaslanik, čak ako nije ni izabran u skupštinu što bi dodatno stvorilo mogućnost manipulacije i lažnog predstavljanja Hrvata i Srba.

On je naglasio da SDA nije predložila izmjene Izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH jer njima odgovora postojeće stanje s obzirom na namjeru biranja njihovog predstavnika Hrvatima.

"Јoš se u javnosti sve otvorenije govori kako je izdaja bošnjačkih interesa ukoliko bi Hrvati mogli da biraju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH", naveo je Čavara.

Izvor: Srna