latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:42 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Modriča: Uručena odlikovanja za 38 poginulih boraca

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan danas je u Modriči uručio odlikovanja porodicama 38 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ sa područja Modriče, Šamca, Vukosavlja i Broda.
Modriča, Karan - uručena odlikovanja porodicama poginulih boraca - Foto: SRNA
Modriča, Karan - uručena odlikovanja porodicama poginulih boracaFoto: SRNA

Ukazom predsjednika Repbulike Srpske Milorada Dodika, a na inicijativu Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, "Medaljom zasluga za narod" posthumno je odlikovano 16 boraca iz Modriče, četiri iz Šamca, šest iz Vukosavlja i 12 iz Broda.

Karan je naglasio da predsjednik Republike u ime Srpske i svih građana odlikovanjima odaje duboko poštovanje borcima koji su dali najvrednije za Republiku Srpsku - svoje živote.

"Dodjela odlikovanja je prilika da se kaže da su se borci VRS borili za slobodu na svojim ognjištima i na srpskoj teritoriji, te da nisu bili agresori", rekao je Karan.

On je naglasio da je to važno i za buduće generacije koje, kada budu promišljale o karakteru ovog rata, moraju znati da je rat bio slobodarski, patriotski, odbrambeno-otadžbinski.

Karan je poručio da svi koji pokušavaju kroz Haški tribunal i pravosuđe u BiH prenijeti agresivnu i negativnu politiku prema Srpskoj to neće uspjeti.

"Obaveza preživjelih boraca i svih građana je da Republiku Srpsku učine dobrim mjestom za življenje, prije svega, za mlade generacije koje treba nadahnuti patriotizmom i hrabrošću koje su ispoljili borci za Republiku Srpsku", rekao je Karan.

On je podsjetio da predsjednik Republike Srpske od 2012. godine, povodom krsne slave VRS - Vidovdana i 15. septembra - Dana nestalih i poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, posthumo odlikovao više od 1.500 boraca VRS.

Toda Kuzmanović /97/ iz Modriče primila je odlikovanje za sina Radosava /1955/ koji je poginuo 1992. godine u Gradačcu.

"Priznanje je znak pažnje i poštovanja države i građana Republike Srpske za poginule u odbrani svojih ognjišta", rekla je Kuzmanovićeva, kojoj je 1992. godine u Gradačcu od granate poginula i kćerka Cvijeta /1957/.

Nada Ilić, rodom iz Gostovića kod Zavidovića, nastanjena u Modriči, u ratu je izgubila muža Božu /1947/. "Božo je poginuo na kućnom pragu u Gostoviću, a iza njega je ostalo četvoro male djece", rekla je Ilićeva.

Ona je rekla da odlikovanje znači mnogo za porodicu, a posebno za unučad kojima će ono svjedočiti o patriotizmu i hrabrosti Bože i njegovih saboraca u borbama za Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić istakao je da je dodjela odlikovanja prilika da se porodicama poginulih boraca pokaže da nisu zaboravljeni.

Na prostoru Modriče do sada je posthumo odlikovano 237 boraca VRS. Ostalo je da ovo veliko priznanje za borbu protiv neprijatelja i odbranu Srpske dobiju 52 borca, podaci su Odjeljenja za opštu upravu Modriče.

Dodjeli odlikovanja prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije opštine Modriča, Šamca, Broda i Vukosavlja.

Izvor: SRNA