latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:40 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Bošnjaci sami slave 25. novembar

Bošnjački političari sami će ove godine obilježavati 25. novembar koji su proglasili danom državnosti BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Za razliku od ranijih godina, kada su ovaj datum ignorisali samo srpski političari, od ove godine pridružiće im se i hrvatski politički predstavnici. Iako je zvanično odustan u inostranstvu, hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da ove godine ne želi da prisustvuje obilježavanju tog datuma, jer je bošnjački član Bakir Izetbegović jednostrano na sebe preuzeo ulogu organizatora svečanog prijema povodom 25. novembra.

Osim Čovića, obilježavanju neće prisustvati ni ostali predstavnici Hrvata u BiH, najavljuje predsjednik Glavnog vijeća HNS  - a Božo Ljubić

"Mislim da nema dovoljno političkih uslova u BiH da bismo se pridružili obilježavanju dana državnosti, posebno što je sve to organizovano jednostrano. Mi u BiH trebamo doći do tog stepena da možemo odrediti praznik koji ćemo slaviti kao državnost BiH. Sve dok do toga ne dođemo bićemo stalno u nekim kontroverzama po tom pitanju" ocijenio je Ljubić.

Istovremeno, srpski političari ocjenjuju da se obilježavanjem 25. novembra, i to prijemima u zajedničkim institucijama, krši Ustav BiH, jer zakonom nisu definisani praznici na zajedničkom nivou.

"Zakona o praznicima na nivou BiH nema - i sasvim je jasno da obilježavanje 25. novembra i sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH nema ustavno, niti zakonsko utemeljenje – rekao je potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

I šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu Srpske, Radovan Višković, ističe da bošnjački političari svojim postupcima, među kojima je i obilježavanje 25. novembra, doprinose da BiH što prije nestane.

"Nije pošteno, ustavno, niti zakonski da neko slavi praznik iz prošlosti kojeg smo se svi odrekli devedesetih godina prošlog vijeka. Bošnjaci nelegalno slave 25. novembar i za tako nešto, nažalost, troše zajednička novčana sredstva - kaže Višković.

Bez obzira na to što neće prisustvovati obilježavanju 25. novembra predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, primio je čestitku od američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Blic