latinica  ћирилица
24/11/2017 |  15:09 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Mektić: Ministri iz SzP neće glasati za set zakona o akcizama

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je danas pred početak sjednice Savjeta ministara, da ministri iz Saveza za promjene /SDS i PDP/ neće glasati za predloženi set zakona o akcizama.
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot) -
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot)

- Ovaj prijedlog je identičan i prvom, drugom, trećem i četvrtom prijedlogu za koji mi nismo glasali i iznijeli smo argumente zašto to nismo uradili. Ovaj peti prijedlog je isti kao i prethodna četiri - rekao je Mektić novinarima i dodao da je ovo peti put da neko, iz ko zna kojih krugova i na koji način, nameće zakon o akcizama.

On je istakao da je na prošloj sjednici Savjeta ministara, kada je najavljeno da će set zakona o akcizama biti na dnevnom redu, "pitao čiji je prijedlog, ko ovo stalno predlaže, gdje se ovo proizvodi, u kojim kuhinjama".

- Meni su objasnili da je ovo ponovo prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i ne znam do kada nas taj UO misli maltretirati na ovakav način. Neko misli da će se nešto promijeniti ako isti prijedlog bude predložen nekoliko puta - naveo je Mektić.

On je ponovio da je stav SDS-a i Saveza za promjene o akcizama bio jasan već kod prvog prijedloga zakona, a i kasnije se to vidjelo i kroz sve ostale zakone, koji su dolazili na razne načine u proceduru, da neće podržati zakon o akcizama na ovakav način kako je on predložen.

Mektić je naglasio da su razlog stotinu puta ponovili, a to je da je po osnovu akciza do sada potrošeno nekoliko milijardi KM, odnosno uzeto od građana, a da se ne zna kako, na koji način i u koje svrhe su potrošena ta sredstva.

Prema njegovim riječima, postoji osnovana sumnja da su ta sredstva trošena u nenamjenske svrhe, krpljenje budžeta, promašene razne politike i promašene nerentabilne projekte, a krajnju cijenu su plaćali građani BiH.

- Samo u u slučaju kada bi bilo strogo zagarantovano i obezbijeđeno da će te akcize biti namjenski trošene i da će potrošnja sredstava pribavljenih od akciza biti transparentna pristajemo na priču o akcizama - smatra Mektić.

On lično misli da vlasti novac od akciza namjeravaju da zloupotrijebi u razne vrste vođenja i načine vođenja izborne kampanje za 2018. godinu.

- Stav SDS-a je da se zakonom o akcizama moraju da zaštite posebne kategorije građana u BiH, prije svega poljoprivrednici, da im bude omogućena regrisana nafta. Ovakav zakon o akcizama proizveo bi lančani rast cijena - tvrdi Mektić.

U Sarajevu je u toku sjednica Savjeta ministara na čijem je dnevnom redu set zakona o akcizama.

Izvor: SRNA