latinica  ћирилица
24/11/2017 |  15:54 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Modriča-Dodijeljena odlikovanja za poginule borce VRS (VIDEO)

U Modriči su uručena odlikovanja "Medalja zasluga za narod" za 38 porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Predsjednik Milorad Dodik posthumno je odlikovao borce sa područaja Modriče, Broda, Vukosavlja i Šamca povodom Vidovdana-Krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Odlikovanja - Foto: RTRS
OdlikovanjaFoto: RTRS

Ružici Martić iz Broda ubijeni su otac Andrija i brat Momir 25. mara 1992.godine.

Odlikovanja joj mnogo znače ali se ne može pomiriti sa činjenicom da zločinci još nisu odgovarali.

Božo Ilić je poginuo u 45. godini braneći svoju kuću u Gostoviću 1992.godine. Supruga Nada je othranila četvoro djece, stekla je i unučiće kojim će pričati kakav im je bio djed.

"Pogotovo mi ovo znači za moju unučad da im pokažem šta je djed bio, da je dobio odlikovanje, da je bio u borbi za Republiku Srpsku i da je dao život za to da bi njegova djeca i unučad uživali u Republci Srpskoj", rekla je Nada Ilić iz Modriče.

U Modirči je do sada posthumno odlikovano 237 poginulih boraca, a u narednom periodu biće odlikovano još 52 poginula borca.

"Sigurno je ovo dobra prilika da se pruži ruka porodicama palih boraca, majkama, suprugama, djeci, samo da im se kaže da nisu zaboravljeni", naglasio je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

"Naša obaveza, njihovih savremenika čini Republiku Srpsku dobrim mjestom ta život, okrećući se mladim generacijama da ostaju ovdje da budu nadahnuti patriotizmom i hrabrošću svih onih koji su ugradili svoje živote u Republiku Srpsku", istakao je Siniša Karan, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

Za Repuliku Srpsku svoj život je dalo više od 23.000 boraca.